Spitalul Judeţean din Oradea a câştigat, împreună cu unitatea similară din Cluj, cu Municipalul din Timişoara şi cu spitalul de profil din Buftea (judeţul Ilfov), un proiect de 6,42 milioane lei din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Capital Uman, ce are ca scop „dezvoltarea competenţelor profesioniştilor din domeniul sănătăţii în managementul pre şi post natal al afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul dr. Gheorghe Carp.

Prin acest proiect, vor beneficia de trei programe de formare şi perfecţionare profesională 382 de medici şi asistenţi de Obstetrică şi Ginecologie, inclusiv personalul secţiei de profil a Judeţeanului din Oradea, iar specialiştii vor dezvolta şi noi ghiduri de practică medicală în domeniul sănătăţii şi copilului.

Cele trei programe de curs pe care le vor urma medicii şi asistentele de la maternitatea orădeană vor avea ca teme managementul afecţiunilpor materno-fetale cu impact major asupra mortalităţii infantile, tehnicile inovatoare în diagnosticul şi tratamentul pre şi post-natal al malformaţiilor congenitale şi al altor afecţiuni perinatale, respectiv abordarea la naştere a nou-născutului cu malformaţii congenitale, sidrom genetic su cromozomopatie.

Cursurile vor cuprinde atât sesiuni teoretice, cât şi stagii practice, şi vor avea durata de câte trei zile, urmând să fie desfăşurate la Spitalul Municipal din Timişoara (28 de cursuri) şi la Spitalul Judeţean din Oradea (18 cursuri, dintre care trei pentru medici şi 15 pentru asistenţi, la care vor participa în total 258 cadre medicale).

Tot în cadrul proiectului, în care principalii parteneri sunt cele două spitale, vor fi dezvoltate noi ghiduri pentru urmărirea ecografică a sarcinii, pentru urmărirea sarcinii cu izoimunizare în sistem Rh şi pentru reanimarea nou-născutului prematur şi stabilizarea înainte de transport a nou-născutului în stare critică.