Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor, ai Spitalului Clinic Judeţean Oradea, Spitalului de Recuperare din Băile Felix, respctiv ai Centrului Medical de Servicii Ambulatorii şi ai Spitalului Kenezy din Debreţin au lansat, joi, proiectul Biharmed, prin care instituţiile spitaliceşti din Oradea şi oraşul maghiar se vor dota cu aparatură şi echipamente de peste 2 milioane de euro.

Biharmed este un proiect finanţat de UE prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, ale cărui obiective sunt creşterea calităţii serviciilor medicale de urgenţă pe lângă culoarele majore de trafic internaţional din Bihor şi Hajdu Bihar, colaborarea între instituţiile medicale din Oradea şi Debreţin pentru creşterea capacităţii serviciilor de imagistică şi de intervenţie chirurgicală în afecţiunile de osteoporoză, precum şi colaborarea pentru satisfacerea cererii crescânde pentru serviciile de recuperare medicală în regim de spitalizare.

Potrivit proiectului, a cărui valoare totală este de 2,13 milioane euro, beneficiarii vor contribui cu sume nesemnificative, dar îşi vor rezolva probleme majore, inclusiv de dotare a spitalelor. Astfel, CJ Bihor trebuie să asigure doar 790 euro, Centrul Medical de Servicii Ambulatorii din Debreţin 914 euro, Spitalul Kenezy din Debreţin - 1.387 euro, Spitalul Judeţean din Oradea - 14.062 euro, iar Spitalul de Recuperare din Felix - 5.000 euro.

În baza proiectului, care va fi finalizat în decembrie 2012, la Oradea va fi înfiinţat un Centru Regional de Osteoporoză, Spitalul Judeţean se va dota cu un nou CT (Computer Tomograf), cu un aparat DEXA (pentru măsurarea densităţii osoase), cu o masă de operaţii pentru ortopedie şi cu un aparat RX cu braţ mobil pentru ortopedie.

De asemenea, Spitalul de Recuperare din Felix va fi dotat cu un aparat Lokomat pentru reabilitarea locomotorie, iar între unităţile din Bihor şi cele din Hajdu Bihar se va realiza şi un sistem de Telemedicină.