Medicii din Spitalul Municipal au început să „elibereze” pacienţii confirmaţi cu Covid, dar asimptomatici ori cu simptome uşoare şi ameliorate, fără febră. Pentru că în ultimele 24 de ore nu au mai fost diagnosticaţi alţi bihoreni cu coronavirus, conducerea spitalului speră că de săptămâna viitoare va putea muta pacienţii cu Covid în vechea secţie de Boli Infecţioase şi va reprimi pacienţii obişnuiţi.

Externări mai rapide

„În baza Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1837/2020, care schimbă procedurile în abordarea cazurilor Covid, miercuri am externat 5 pacienţi confirmaţi cu coronavirus pentru care nu s-a mai pus condiţia negativării testelor de control”, a declarat joi, pentru BIHOREANUL, dr. Ovidiu Burtă, directorul Spitalului Municipal din Oradea.

Ordinul nr. 1837/2020 al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, prevede reguli mai relaxate pentru externarea pacienţilor asimptomatici sau cu simptome uşoare. Astfel, asimptomaticii pot fi externaţi după 10 zile de la primul test pozitiv, chiar dacă un test de control ulterior arată că sunt în continuare pozitivi, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea a 14 zile, cât durează perioada de izolare. În ce priveşte pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control, aceştia pot fi externaţi după 10 zile fără a mai fi obligaţi să se izoleze la domiciliu. În ce priveşte pacienţii cu simptome uşoare, spializarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile, și nu trebuie să aibă febră cel puţin 72 ore consecutiv, iar simptomatologia să fie ameliorată.

În noile condiţii, directorul medical al Spitalului Municipal speră ca numărul de pacienţi cu Covid să scadă sub 50 până săptămâna viitoare, aşa încât secţia de Boli Infecţioase să fie mutată în vechea locaţie din strada Republicii (vizavi de magazinul Crişul), iar în clădirea din Rogerius, cu 450 paturi, să poată fi reprimiţi, după igienizare, pacienţii obişnuiţi.

Joi dimineaţă, în Spitalul Municipal din Oradea mai erau internate 89 de persoane, din care doar 62 cazuri active.

Fără cazuri noi

Optimismul directorului medical al Spitalului Municipal vine în contextul în care în urma testelor efectuate în laboratorul acestei unităţi şi în cel al Spitalului Judeţean în ultimele 24 de ore nu au mai fost depistate şi alte persoane infectate cu coronavirus în Bihor.

Potrivit surselor medicale ale BIHOREANULUI, în cursul zilei de miercuri au fost făcute în cele două laboratoare 232 teste (131 la Municipal şi 101 la Judeţean, ceea ce a ridicat totalul analizelor procesate în Oradea la 20.741). Pentru că nu a fost descoperit nici un caz nou, bilanţul infectărilor a rămas la 668 în total, de la începutul crizei sanitare.

În ce priveşte numărul pacienţilor consideraţi vindecaţi, acesta a ajuns la 584, iar rata de vindecare, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la 87,56% din totalul persoanelor confirmate cu Covid în judeţ.

Statistica privind decesele a rămas neschimbată din 30 mai, oficial fiind înregistrate 22 decese (din care unul a fost raportat eronat în Bihor).

Pe de altă parte, DSP Bihor a comunicat că joi dimineaţă, în centrul de carantină din Pădurea Neagră, erau 7 persoane, la fel ca în prima zi a săptămânii.

În cursul zilei precedente, poliţiştii bihoreni au verificat 847 persoane aflate în izolare la domiciliu, pentru nerespectarea acestei obligaţii aplicând o amendă în valoare de 1.000 lei.