Spitalul Municipal din Oradea a fost atacat de hackeri! Informaţia a fost făcută publică miercuri, chiar de conducerea unităţii, printr-un comunicat transmis prin Biroul de presă al Primăriei Oradea.

"În cursul zilei de sâmbătă, 4 iulie 2020, Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea a fost ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware, în urma căruia a fost criptată şi blocată întreaga bază de date, respectiv toate informaţiile şi fişierele existente în serverele unităţii sanitare", anunţă documentul.

Baza de date, reconstituită

Potrivit informării, în aceeaşi zi au fost sesizate toate instituţiile competente cu privire la acest incident de securitate, precum şi instituţiile în relaţia cu care acest incident ar fi putut avea repercusiuni directe.

"S-au făcut eforturi imediate şi susţinute pentru recuperarea datelor criptate, astfel încât activitatea medicală să nu fie perturbată", arată comunicatul.

"Mulţumim tuturor instituţiilor care s-au implicat şi ne-au sprijinit, toată baza de date a Spitalului Municipal fiind în prezent reconstruită", a declarat Maria Silaghi, managerul Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Atacurile cibernetice de tip ransomware au devenit tot mai răspândite în ultimii ani, afectând inclusiv instituţii sau companii de renume, cele mai recente cazuri vehiculate fiind cele ale grupului Enel, BBC sau Honda. În asemenea situaţii, un virus ajunge să infecteze un calculator (fie prin port-uri deschise ale rooterelor, fie prin e-mail iar cineva dă click, sau chiar prin suporturi diverse de tip USB), iar dispozitivul infectat "trimite" virusul către celelalte conectate prin reţea.

Acest tip de atac codifică local fişierele, astfel încât ele nu mai pot fi accesate, iar pentru a le debloca, hackerii cer sume de bani păgubiţilor. În unele cazuri, însă, accesul la bazele de date nu este refăcut nici măcar după ce acele sume de bani sunt plătite.

Datele pacienților nu au fost compromise

Contactată de BIHOREANUL, managerul Maria Silaghi a declarat că în acest caz nu a fost plătită nicio sumă de bani şi că "remedierea s-a făcut de către informaticienii spitalului şi ai Primăriei".

De asemenea, aceasta a mai adăugat că "datele pacienţilor sunt criptate, nu au fost compromise".

Pe de altă parte, managerul afirmă că au fost sesizate organele de cercetare penală, "pentru că nu este primul atac de acest fel, iar pe viitor e clar că trebuie să facem investiţii foarte serioase în sistemele informatice, chiar dacă vor fi costisitoare".