Blocul operator al Spitalului Clinic Municipal din Oradea va fi modernizat la nivel ultraperformant. Reprezentanţii Primăriei şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Naţională a Ungariei au semnat contractul de finanţare a unui proiect transfrontalier care vizează "prevenirea riscurilor de sănătate din Oradea şi Debreţin", prin dotarea blocurilor operatorii ale spitalelor din cele două oraşe cu aparatură de ultimă generaţie.

"Este vorba despre un proiect foarte important, în valoare de 2,2 milioane euro, din care 2 milioane euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Din aceast total, Oradea va beneficia de 1,4 milioane euro", a declarat luni, viceprimarul Mircea Mălan, în deschiderea unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţi ai celor două părţi beneficiare ale proiectului.

Cu această ocazie, managerul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, medicul Ovidiu Laurean Pop, a afirmat că investiţia era mai mult decât necesară. "Spitalul Municipal a fost dat în folosinţă în anul 1969, iar de atunci blocul operator nu a mai fost modernizat. Când am spus că va fi dotat la nivel high-tech, nu am exagerat deloc. Dotările vor fi la nivelul anului 2012, fapt pentru care va creşte siguranţa actului medical", a declarat managerul.

Cele patru săli de operaţii care formează blocul operator al spitalului, dintre care trei de Chirurgie Pediatrică şi una de Chirurgie Oncologică, vor fi reamenajate astfel încât să fie reduse la minimum riscurile legate de apariţia infecţiilor şi a complicaţiilor post-operatorii. Modernizarea va implica inclusiv schimbarea procedurilor de lucru. "Nu o să mai plimbăm pacientul de la un medic specialist la altul, ca până acum, ci bolnavul va sta într-un loc şi vom aduce medicul la acesta", a spus Laurean Pop.

Prezent la conferinţa de presă, chirurgul Daniel Băloiu, unul dintre specialiştii care va beneficia de investiţie, s-a declarat plăcut surprins de amploarea procesului de modernizare. "Dotarea blocului operator este surprinzătoare. Vă spun sincer că până acum priveam cu obidă la colegii care lucrau pe astfel de aparate", a spus doctorul.

Chirugul a precizat că în urma procesului de modernizare medicii vor putea face, în premieră pentru Oradea, operaţii laparoscopice în domeniul pediatric, care în prezent se realizează doar în Bucureşti. "Vom putea face operaţii laparoscopie pe care până acum nu le puteam face. Am fost la cursuri, şi eu şi alţi colegi ai mei, am făcut iniţiere, dar ne-am oprit pentru că nu aveam dotarea respectivă", a explicat Băloiu.

Proiectul de modernizare a blocului operator va fi implementat împreună cu Universitatea din Debreţin. Durata de implementare este de 24 de luni, dar dată fiind importanţa acestuia, managerul proiectului, Cristian Delcea, şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul anului 2013 acesta va fi deja finalizat.