Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" a preluat, vineri, clădirea Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie de la intersecţia străzilor Louis Pasteur şi Colinelor.

Clădirea se află într-o accentuată stare de degradare. Aceasta a făcut ani de zile obiectul unui litigiu între Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, continuatorul Asociaţiei Învăţătorului, care a construit-o, şi Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu", continuatorului Spitalului de Neurologie, care a modernizat-o. Procesul a fost câştigat de sindicalişti, dar până la urmă clădirea a ajuns tot în proprietatea spitalului.

"Prin Sentinţa civilă 71/C/2010 a Tribunalului Bihor, s-a emis o decizie de restituire în natură în favoarea Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor pentru acest imobil. De asemenea, s-a stabilit în favoarea Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea un drept de retenţie până la concurenţa sumei de 3.610.000 lei, sumă care reprezintă investiţiile aduse acestui imobil, dat fiind faptul că, la data preluării imobilului de către Statul Român, construcţia nu era finalizată", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Ulterior spitalul a pornit executarea silită a sumei datorate, iar sindicatul, după ce a pierdut un proces pe această temă a cerut stingerea restanţei prin preluarea imobilului de către unitatea sanitară.

"Vineri a avut loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare direct ca parte a procedurii de executare silită între Sindicat şi Spitalul Clinic, ceea ce înseamnă că Spitalul Municipal devine proprietarul imobilului situat la intersecţia Louis Pasteur cu strada Colinelor", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Primăria va încerca să preia imobilul de la Spitalul Clinic pentru a-l putea supune unui proces de reabilitare cu cofinanţare europeană.