Oradea, capitală medicală

"Există o patologie foarte mare la graniţa dintre cele două specializări, urologia şi ginecologia, şi fiecare specialist din aceste domenii s-a obişnuit să opereze după tehnici moştenite de la predecesori şi să "vadă" doar domeniul său. Am ajuns, însă, la concluzia că dacă facem un efort comun, putem vorbi aceeaşi limbă şi, colaborând, vom găsi cele mai bune soluţii pentru pacientele noastre", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL prof.univ.dr. Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Oradea.

Potrivit acestuia, la primul simpozion naţional de uro-ginecologie participă peste 20 de medici urologi şi ginecologi, de la profesori universitari până la medici specialişti, din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Piatra Neamţ, Brăila şi Baia Mare. "Scopul este să ne împărtăşim unii altora experienţa din domeniile noastre, să convenim asupra unor reguli de conlucrare, să participăm la demonstraţii de intervenţii chirurgicale care îmbină tehnici din urologie cu cele din ginecologie. Practic, noi punem bazele unei noi discipline medicale în România, uro-ginecologia", a spus prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu.

Acesta a afirmat că a propus înfiinţarea noii specializări, iar Ministerul Sănătăţii a acceptat-o încă din perioada când la conducere se afla orădeanul Ritli Ladislau, adăugând că uro-ginecologia va fi oficializată ca specializare nouă atât de către Ministerul Sănătăţii, cât şi de cel al Educaţiei, care o va cuprinde între disciplinele de specializare.

Trei zile, 21 de operaţii

"În cele trei zile ale simpozionului vom face câte şapte intervenţii chirurgicale în care vom utiliza tehnici din ginecologie şi din urologie", a mai precizat şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Oradea. El a dat exemplul unei operaţii desfăşurate miercuri pentru tratarea incontinenţei urinare provocate de naşteri multiple la o pacientă trecută de 60 de ani, prin reconstrucţia perineului cu ajutorul unor dispozitive speciale, numite bandelete, care "reglează robinetul vezical".

"Dacă asemenea cazuri încă sunt abordate distinct de ginecologi şi de urologi, acum punem împreună experienţa specialiştilor din ambele domenii pentru a trata pacienta cât mai bine, cât mai repede, cu cât mai puţină suferinţă şi cu cât mai multe şanse de refacere", a spus profesorul Bumbu.

"Avantajele noilor tehnici în care îmbinăm cunoştinţele ginecologice cu cele urologice sunt un cumul de factori pozitivi, care constau în scăderea agresivităţii intervenţiilor asupra pacientelor, scăderea duratei de spitalizare şi, deci, şi a costurilor, creşterea şanselor de recuperare şi scăderea riscurilor de complicaţii post-operatorii", a declarat, pentru BIHOREANUL, şi prof. univ. dr. Cătălin Pricop, şeful Clinicii de Urologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

"O asemenea specializare foarte îngustă cum este uro-ginecologia există de o vreme în ţări mai avansate din punctul de vedere al sistemului medical, iar faptul că se pun bazele uro-ginecologiei şi în România va determina multe schimbări în bine pentru paciente", a mai spus profesorul ieşean.