Joi, în ziua în care judeţul Bihor a depăşit bariera psihologică de 10.000 de cazuri Covid de la începutul crizei sanitare şi până în prezent, raportându-se totodată 322 noi îmbolnăviri, sistemul spitalicesc local capătă întâriri, pentru prima oară, din partea unui spital privat.

Astfel, în baza unei Hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, spitalul Pelican devine unitate-suport pentru tratarea pacienţilor infectaţi, punând la dispoziţie inclusiv paturi ATI.

De precizat că, potrivit explicaţiilor furnizate de dr. Carp BIHOREANULUI, spitalul privat Pelican are mai multe secţii, însă una singură va funcţiona pentru tratarea bolnavilor Covid. Este vorba, concret, despre 46 de paturi, dintre care 20 de Terapie Intensivă. 

Decizia CJSU a fost adoptată joi după-amiază, după ce Direcţia de Sănătate Publică Bihor a avizat favorabil, în cursul zilei, modificarea temporară a structurii spitalului Pelican, care a solicitat Comitetului Judeţean să fie cooptat în sistemul spitalicesc pentru tratarea bolnavilor Covid.

Conform Hotărârii nr. 49 a CJSU, acest lucru se întâmplă "în condiţiile manifestării unei tendinţe crescătoare a ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei din judeţul Bihor şi având în vedere gradul de ocupare a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu".

DSP Bihor urmează să înainteze Ministerului Sănătăţii avizul favorabil dat pentru ca Spitalul Pelican să fie unitate anti-Covid.

De asemenea, un comunicat transmis joi de Prefectura Bihor precizează că activitatea în secţia COVID-19 a Spitalului Pelican va fi efectuată sub coordonarea judeţeană instituită prin Hotărârea CJSU nr.19/2020, cea prin care dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, a fost însărcinat să coordoneze activitatea tuturor spitalelor din judeţ cu subordonare locală.

"Toată cazuistica pentru secţia în cauză se va realiza sub coordonarea Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", se precizează în Hotărârea nr. 49, adoptată joi de CJSU.

Potrivit unei informări transmise joi de Instituţia Prefectului, în urma deciziei CJSU, "județul Bihor va avea 64 de paturi ATI și un incubator alocate pacienților Covid-19". Concret, sunt 34 paturi ATI și 1 incubator în cadrul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu", 10 paturi ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea şi 20 de paturi ATI în cadrul Spitalului Pelican Oradea.