"Am ajuns să nu mai ştim ce să prescriem bolnavilor, deoarece nu mai avem în stocuri medicamente în cantităţi suficiente pentru a asigura tratamente complete şi de durată, iar Spitalul face achiziţii de medicamente la bucată", a declarat vineri pentru BIHOREANUL dr. Lavinia Davidescu, şefă de secţie la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Doctoriţa Davidescu a afirmat că situaţia are ca principală cauză subfinanţarea, precum şi lipsa de competenţă şi experienţă a managerului unităţii, dr. Octavian Cuc, numit în funcţie în cursul lunii ianuarie, cu girul organizaţiei judeţene Bihor a PDL.

"Conducerea spitalului a ajuns să publice pe SEAP (n.r. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţuri de achiziţie a unor medicamente la bucată. De exemplu, pe data de 7 mai, instituţia a postat pe site-ul SEAP anunţul de achiziţie prin cerere de ofertă pentru cinci comprimate de Montelukastum (n.r. - medicament pentru tratarea bronşitelor cronice obstructive), cu posibilitate de suplimentare a cantităţii până la 56 de pastile. De asemenea, prin aceeaşi postare, conducerea Spitalului a anunţat intenţia de a achiziţiona patru flacoane de Fluticasonum, cu posibilitatea de suplimentare a contractului până la 50 de flacoane", a declarat Lavinia Davidescu.

Aceasta a mai dat exemple de achiziţii în cantităţi infime, cu pipeta. "Pe aceeaşi dată de 7 mai, conducerea Spitalului a anunţat intenţia de achiziţie a cinci tuburi de spray inhalator Budesonida, cu posibilitatea de suplimentare a cantităţii până la 50 de tuburi. Anterior, pe data de 5 mai, s-a publicat pe SEAP o cerere de ofertă pentru hidrocortizon unguent în cantitate de trei tuburi", a spus doctoriţa Davidescu.

Medicul a afirmat că doctorii din secţiile de pneumologie nu mai pot asigura tratamentul bolnavilor deoarece cantităţile sunt insuficiente în raport cu necesităţile. "Suntem nevoiţi să modificăm schemele de tratament pentru bronşitele cronice obstructive, iar pentru cazurile grave de bronhopneumonii şi insuficienţe cardio-respiratorii am ajuns să nu mai avem antibiotice şi medicamente asociate", a declarat dr. Lavinia Davidescu. Urmarea, a adăugat ea, este că "în timp ce pacienţii nu sunt asiguraţi cu medicamente pe termen mai lung de 2-3 zile, spitalul cheltuie mai mult decât dacă ar cumpăra medicamente în cantităţi mai mari, deoarece la achiziţia unor cantităţi mici se ajunge ca firmele furnizoare să nu fie interesate să depună oferte".

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea, doctorul Octavian Cuc, nu a negat existenţa acestei situaţii, însă a refuzat s-o comenteze, precizând doar faptul că "pentru toate achiziţiile există acordul Consiliului Medical" al unităţii.