Strategia de termoficare a Oradiei pentru perioada 2022 – 2030 va fi dezbătută marţi, în sala mare a Primăriei.

În dezbatere publică...

Orădenii sunt aşteptaţi să îşi spună punctul de vedere pe marginea acestui document strategic pe baza căruia vor fi creionate viitoarele investiţii în sistemul de alimentare cu apă calcă şi încălzire.

"Şedinţa publică va începe la ora 11:30, fiind aşteptaţi toţi cei interesaţi de acest subiect", a anunţat Primăria vineri printr-un comunicat de presă.

Orădenii pot consulta documentul pe site-ul Primăriei, la rubrica Dezbateri publice. Aceştia pot transmite observaţii pe marginea strategiei, până marţi, pe adresa de email primarie@oradea.ro.

"Strategia de termoficare a Oradiei este un document strategic important. Pe baza ei se vor realiza în următorii zece ani investiţiile în domeniul termoficării orădene, cu viziune până în 2050", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Ovidiu Guler.

"Cel mai performant din ţară"

Potrivit analizei SWOT, cu punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările la adresa sistemului centralizat de termoficare din Oradea, acesta alimentează circa 88% din gospodăriile orădene (foto jos). Numărul locuinţelor branşate la SACET a crescut de la 65.784 în 2017 la 70.521 în 2022.

"Tendinţa branşărilor în Oradea este în continuă creştere, deoarece sistemul de termoficare al oraşului este cel mai performant din ţară", se menţionează în document.

Astfel, printre punctele tari ale sistemului de termoficare orădean identificate se numără: reţeaua termică în mare parte modernizată, posibilitatea valorificării energiei geotermale din subsolul oraşului, pierderile mici de pe reţea şi eficienţa mărită de intervenţie în caz de avarii.

De cealaltă parte, printre punctele slabe se numără: infrastructura nepregătită pentru preluări masive de consumatori în cazul colapsului, puţin probabil, a sistemului centralizat de termoficare şi dependenţa de gaz metan cu impact asupra preţului final al gigacaloriei.

În plus, Oradea are oportunitatea valorificării resurselor nepoluante de energie termală sau solară având în acest sens acces la fonduri europene pentru astfel de investiţii.

În ceea ce priveşte ameninţările la adresa sistemului, acestea sunt legate de: scumpirea gazului şi certificatelor cu efecte de seră şi fluctuaţia preţului la energie care poate afecta costurile de operare ale sistemului centralizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!