Orădenii din Velenţa şi Rogerius au posibilitatea să se pronunţe cu privire la modul în care le-ar placea să fie schimbate două zone importante din cartierele lor.

Cu voia orădenilor...

Primăria va supune dezbaterii publice proiectele de refuncţionalizare a fostei pieţe Velenţa, desfiinţată în noiembrie 2017, precum şi a zonei delimitate de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei şi Sovata din imediata vecinătate a podului Carol I.

"Toţi locuitorii din zonele respective, dar şi cei care sunt interesaţi de regenerarea urbană şi procese participative, sunt invitaţi la seminarii de design, care vor include prezentări, discuţii, teme de grup şi şedinţe de mediere", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Primăria vrea să aplice în premieră pentru Oradea un concept de dezvoltare co-urbană care prevedere refacerea spaţiilor degradate împreună cu locuitorii zolelor, folosind funcţiuni alese de aceştia dintr-un număr de categorii propuse pentru a se asigura că proiectul final corespunde nevoilor şi aşteptărilor acestora.

"În cadrul seminariilor se vor folosi mijloace tehnice precum machete de lucru şi proiecţii utilizând un soft de modelare 3D, pentru o vizualizare interactivă, în timp real, a soluţiilor dezbătute", se mai precizează în comunicat.

Întâi Velenţa, apoi Rogerius...

Seminariile, cu participarea gratuită, vor fi moderate de arhitectul Horaţiu-Cristian Cojan. Pentru cartierul Velenţa acestea vor avea loc în zilele de marţi (25 septembrie), miercuri (26 septembrie) şi joi (27 septembrie), de la ora 18, la sala de evenimente "Boema Events" din strada Clujului, cu intrare dinspre strada Grădinarilor.

Dacă vremea o va permite cea de-a patra întâlnire va avea loc în aer liber, chiar în piaţa Velenţa, sâmbătă (29 septembrie) de la ora 11.

Pentru zona Rogerius dezbaterile sunt anunţate pentru zilele de miercuri (3 octombrie), joi (4 octombrie) şi miercuri (10 octombrie), tot de la ora 18, în sala festivă a Liceului Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu", din strada Aluminei 88, cu intrare dinspre strada Sovata. Ultima dezbatere se va ţine în acelaşi loc sâmbătă (6 octombrie), de la ora 11.

După dezbateri, studii...

Potrivit organizatorilor, la seminariile ţinute în teren sunt aşteptaţi toţi locuitorii zonelor respective precum şi alţi orădeni interesaţi de îmbuntăţirea aspectului oraşului. Rezultatele dezbaterilor vor fi aduse la cunoştinţa publicului, ulterior, în perioada 11 – 16 octombrie.

"Rezultatul final va fi compus din studii de fezabilitate şi proiecte tehnice de arhitectură care vor conţine soluţiile alese în urma seminariilor şi care vor fi folosite de autorităţile locale în vederea lucrărilor de implementare", se menţionează în comunicat.

Studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice de arhitectură vor fi realizate de firma Urban Ascension din Bucureşti pentru suma de 120.000 lei.