În organizarea Centrului de Informare pentru Cultura de Securitate care funcţionează în cadrul SRI, Direcţiei de Comunicare a Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Judeţene de Informaţii Bihor, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu s-a desfăşurat joi după-amiază o acţiune din campania "Terorismul de lângă noi" şi o alta, intitulată "Înscrie-te în echipă", menită să atragă în rândurile SRI cei mai inteligenţi şi capabili tineri, ambele fiind ocazionate de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea SRI.

Trădaţi de tehnică

Comandantul DJI, colonelul Marius Iova, le-a prezentat adolescenţilor adunaţi în sala de festivităţi a şcolii structura de organizare a SRI, după care responsabilul local cu prevenirea şi combaterea terorismului, Dan Tifor, a oferit un curs despre ameninţările teroriste.

Tifor i-a sfătuit pe liceeni să anunţe SRI, fie prin telefonul 112, fie prin numărul de Tel-Verde al Serviciului (0800-800.100) ori de câte ori consideră că pot semnala situaţii sau acţiuni susceptibile de terorism, cum ar fi plasarea de substanţe sau materiale periculoase în locuri publice, perturbarea activităţii unor instituţii, chestionarea de către unele persoane a altora în legătură cu activităţile unor instituţii, tendinţa de a filma sau fotografia excesiv sedii ale unor instituţii.

"Dar să nu faceţi abuzuri", a avertizat Tifor, precizând că aproape toate apelurile de alarmare abuzivă din cursul anilor trecuţi au fost elucidate, iar cei care s-au jucat "de-a terorismul" au plătit cu închisoarea sau cu amenzi penale.

La un moment dat, discursul ofiţerului a fost întrerupt jenant de sunetistul liceului care, din neatenţie, a comutat staţia de amplificare de pe microfonul acestuia spre propria discuţie telefonică purtată, din câte s-a înţeles, cu soţia, ceea ce a stârnit atât nemulţumirea lucrătorilor de la SRI, cât şi amuzamentul liceenilor, care l-au caricaturizat pe bărbat în registrul de James Bond ratat. "Roger, ia şi o pâine când vii acasă. Over!", a chicotit un liceean cu simţul umorului.

După jenantul moment, un reprezentant al Direcţiei de Comunicare a SRI, Ellis Baratoşi, precum şi unul din partea Departamentului de Resurse Umane din cadrul DJI Bihor, Cosmin Sava, au ţinut o pledoarie prin care au încercat să-i convingă pe tineri să aspire la o carieră în SRI. Cu ajutorul a patru voluntari din rândul liceenilor, Baratoşi a condus şi un exerciţiu simulat de alarmare telefonică privind existenţa unui colet suspect, ce putea să conţină material explozibil, astfel încât tinerii să ştie ce au de făcut dacă se trezesc într-o situaţie-limită de acest gen.

"Bombă" detonată

Întâlnirea dintre reprezentanţii SRI şi liceeni s-a încheiat într-un registru spectaculos, patru militari ai unităţii de intervenţie pirotehnică efectuând un exerciţiu demonstrativ de neutralizare a unui colet cu conţinut periculos.

Şeful echipei şi-a prezentat colegii, cele mai multe priviri fiind aţintite asupra unui genist echipat cu un costum special de protecţie, greu de 45 de kilograme, dotat cu instalaţie de aer condiţionat şi confecţionat din kevlar, material textil special de cinci ori mai rezistent decât oţelul.

Liceenii au urmărit felul în care un robot teleghidat a "scanat" coletul, aflat pe pervazul unui geam şi l-a coborât la nivelul solului, nu înainte ca operatorul aparatului să-i măsoare nivelul de radioactivitate iar un alt membru al echipei să bruieze toate comunicaţiile, astfel încât conţinutul exploziv să nu poată fi detonat prin semnale radio.

Odată adusă "bomba" la nivelul solului, ea a fost "radiografiată" cu un echipament special, capabil să "vadă" ce se află dincolo de ambalaj, în final elevii asistând la "detonarea" dispozitivului prin aşa-numita disrupere, cu un jet de apă la o presiune atât de înaltă încât poate sfârteca trupul unui om.

Foarte impresionaţi de exerciţiu, mulţi dintre liceeni au rămas pe gânduri în legătură cu o potenţială carieră în serviciile de informaţii, mai ales că, anul trecut, o elevă de la acelaşi Colegiu Naţional Mihai Eminescu a impresionat comisia de examinare, intrând prima, cu medie maximă, la Academia Naţională de Informaţii.