Se lucrează la ridicarea unui prim centru cultural multifuncțional în Oradea, pe strada Fărăgrașului nr. 10, care va găzdui evenimente culturale, congrese și conferințe, iar constructorii au ajuns la faza săpăturilor din zona sălii mari și a foaierului, potrivit unui comunicat trimis miercuri de Consiliul Județean Bihor. 

Lucrările sunt efectuate de firma Construcții Erbașu, care a câștigat contractul pentru suma de 122,3 milioane de lei inclusiv TVA. 

Șantierul a fost deschis în luna aprilie a acestui an, iar termenul pentru execuție este de 32 de luni. 

„Lucrările la Centrul Cultural Multifuncțional avansează conform graficului. Pereții de bază care vor susține clădirea au fost finalizați, iar structura de susținere de la partea superioară a pereților a ajuns la 70%. Pentru a gestiona apa subterană și a pregăti terenul, s-au efectuat opt foraje. Săpăturile din zona sălii principale sunt realizate în proporție de 35%. De asemenea, au fost realizate măsurători importante pentru a verifica stabilitatea clădirii pe parcursul lucrărilor”, se arată în informarea trimisă miercuri de CJ Bihor privind stadiul lucrărilor. 

În același comunicat se precizează că în prezent, se lucrează la săparea terenului în zona sălii mari și a foaierului, iar până la finalul anului se va turna un strat de nivelare la baza construcției și se vor aplica măsuri de protecție împotriva umezelii. „La final, se va turna fundația pentru ambele zone”, adaugă reprezentanții CJ.

Centrul cultural va avea o sală principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.077 de locuri, din care 22 locuri destinate persoanelor cu dizabilități. Vor fi construite două săli secundare multifuncţionale, foaiere şi un spaţiu de tip co-working cu specific cultural. Complexul va avea și zone pentru alimentație publică.

Proiectul prevede și asigurarea utilităților, amenajarea accesului, a aleilor și a platformelor pietonale și amenajarea spațiilor verzi. 

Suprafața totală a amplasamentului pe care va fi edificat Centrul Cultural Multifuncțional este 17.778 mp. Clădirea va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 10.450 mp şi o suprafaţă utilă totală de aproximativ 8.015 mp.

Banii necesari investiției sunt asigurați din bugetul local și din fonduri europene, prin Programul Transfrontalier România - Ungaria. 

Centrul Cultural Multifuncțional se construiește în perimetrul delimitat de terenul de sport al Liceului Sportiv, Colegiul Partenie Cosma, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” - Bihor, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Inspectoratul Teritorial de Muncă, noul sediu al Curții de Conturi și strada Făgărașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!