În 2010, BIHOREANUL dezvăluia şiretlicul prin care fostul judecător Mihai Viorel, pe atunci deţinut în Penitenciarul Oradea, a scăpat de confiscarea şpăgii de 135.000 de mărci germane, dispusă prin sentinţa care l-a trimis în spatele gratiilor: a divorţat sub nasul gardienilor şi a transferat toată averea pe numele soţiei, notarul Doina Mihai.

Iată însă că manevra s-a întors împotriva lui. Din 6 aprilie anul trecut, de când s-a eliberat, Mihai Viorel încearcă în zadar să-şi recupereze din agoniseală de la fosta consoartă, care refuză să-i dea un sfanţ pe motiv că, de 10 ani încoace, a fost doar un întreţinut. Ba mai mult, supărată că la o beţie bărbatul a ameninţat-o şi chiar a lovit-o, soţia a obţinut un ordin de restricţie care-l obligă să păstreze o distanţă minimă de 200 de metri faţă de ea. Prima de acest fel dată în Bihor!

O şpagă cu ghinion

Povestea dosarului de corupţie în care a fost implicat Mihai Viorel, fostul preşedinte al Secţiei Penale din Tribunalul Bihor, a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL. Ex-judecătorul a ajuns în închisoare în 2007, condamnat la 4 ani de detenţie, plus confiscarea a 135.000 DM (aproximativ 70.000 euro), şpagă pe care ar fi pretins-o, în 1998, ca să faciliteze eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj.

Din cele 1.461 de zile de condamnare, Mihai Viorel a executat o mare parte, 1.208, însă cei 70.000 euro nu i-a returnat nici până azi, iar pentru ca Fiscul să nu-l execute silit a divorţat în timpul detenţiei, lăsând întreaga avere fostei soţii, Doina Mihai. Avere, vorba vine, căci potrivit actelor, în cei 29 de ani de căsnicie cuplul a reuşit să strângă doar 3 etajere confecţionate artizanal, o mobilă de bucătărie roz, o alta de dormitor, o combină frigorifică, un cuptor şi un televizor.

05 vila.jpgSomptuoasa vilă (foto) în care locuia familia nu figura printre bunuri, fiind "moştenire din partea părinţilor", după cum preciza soţia în cererea de partaj, în timp ce cabana de la Arieşeni - unde procurorii DNA stabiliseră că a investit magistratul o parte din şpagă - era pe numele socrilor. Singurul imobil al familiei era un apartament cu 3 camere din Oradea, cumpărat însă dintr-un credit luat de soţia fostului judecător în 2007, fapt pentru care i-a şi revenit în întregime ei. Căci, după cum a precizat femeia, odată ieşit din magistratură în 2002, Mihai Viorel "nu a mai prestat nicio muncă retribuită"...

Manevră!

Că scopul urmărit a fost sustragerea de la obligaţia trasată prin verdictul de condamnare a fost remarcat şi de fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, acum membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care, în toamna anului 2010, a invocat acest aspect în sentinţa prin care i-a respins lui Mihai Viorel cererea de eliberare condiţionată înainte de termen.

"Dovada că divorţul a fost formal sunt chiar vizitele Doinei Mihai în calitate de "soţie", chestiune "neobservată" de conducerea Penitenciarului", a arătat Danileţ, susţinând că "în aceste condiţii, există o aparenţă că acest divorţ cu partaj a fost o modalitate de sustragere de la măsura confiscării". Atunci, manevra l-a costat pe Mihai Viorel 6 luni de detenţie în plus. Iar acum şi interdicţia de a se mai apropia de fosta consoartă...

Surpriza de acasă

Eliberat pe 6 aprilie 2011, Mihai Viorel s-a întors la fosta soţie unde, însă, l-a aşteptat o surpriză. Notăriţa nu mai voia să-l întreţină! "Omul acesta, din 2002, nu a mai lucrat nimic. Nici înainte nu aducea banii acasă, nu ştiu ce făcea cu ei, dar atunci nu era o problemă. Eram notari mai puţini, se câştiga bine, n-am băgat de seamă. A avut probleme, bun, am înţeles şi asta, deşi nu era treaba mea, că nu l-a pus nimeni să facă ce a făcut. Dar acum e liber şi trebuie să se integreze. El însă nu vrea să facă nimic", spune Doina Mihai.

În loc de muncă, fostul judecător a acceptat să se separe cu totul de cicălitoarea soţie. Cu o condiţie, însă: să refacă partajul. "Nu i-am dat destul în 10 ani?! I-am spus să facem un calcul, să vedem cu ce venituri a contribuit la coşul familiei din 2002, de când a ieşit din magistratură pe uşa din dos, şi până acum. Abia apoi să ceară ceva! Nu mai spun că o perioadă chiar l-am angajat pe cabinetul notarial, i-am plătit asigurările corespunzătoare unui salariu de magistrat, dar nu se putea continua astfel la nesfârşit", se revoltă femeia.

112 pentru un judecător

Capacul a fost pus atunci când femeia a aruncat o privire pe declaraţiile de avere ale cumnatei sale, sora fostului magistrat, simplu consilier în cadrul Inspectoratului Şcolar Cluj, declaraţie în care a descoperit că în 2010 aceasta devenise brusc proprietara unei vile în zona rezidenţială a Clujului şi deţinătoarea unor acţiuni de 100.000 lei.

"Să vedeţi cu ce texte a venit cumnata! Că a găsit o pungă cu bani în casa socrilor, după ce a murit socrul meu. Poveşti! Eu bănuiam de mult că el acolo duce tot ce câştigă, dar când l-am întrebat de acţiuni şi vilă a început să mă insulte. M-a făcut chioară, proastă, idioată, stârpitură, m-a ameninţat că mă omoară, că-mi dă foc la lucruri, la tot, ba m-a mai şi lovit, de am căzut pe scări şi mi-am rupt mâna. Nu mai eram bună de nimic. Abia mă adunam cu făraşul în fiecare dimineaţă... Am ajuns să vorbesc singură pe stradă", spune notăriţa.

În loc să se calmeze, cu timpul lucrurile au degenerat. Aşa a ajuns femeia, pe 5 iunie în acest an, să sune la 112. Atunci, potrivit procesului-verbal de contravenţie, băut fiind, fostul judecător a luat-o la palme, poliţiştii găsind-o cu buza tumefiată şi cu vânătăi la mână. "I-a spus că o omoară, a făcut-o beţivă şi oarbă", se specifică în actul pe care fostul judecător nu l-a semnat, ci doar a consemnat, la obiecţiuni, că "faptele s-au petrecut în locuinţa comună, între noi există un conflict mai vechi privind împărţirea bunurilor, care se repetă zilnic".

Cu nervii la psiholog

Cum Mihai Viorel n-a încetat cu scandalul nici după întâlnirea cu poliţiştii, o săptămână mai târziu femeia a lăsat jena la o parte şi s-a adresat Judecătoriei, solicitând emiterea unui aşa-numit ordin de protecţie. Asemenea dispoziţii judecătoreşti se pot emite în baza Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, şi permit îndepărtarea temporară a agresorilor de victime. Deşi actul normativ e în vigoare de aproape 10 ani, Doina Mihai a fost prima victimă care a uzat de el pentru a-l ţine la distanţă pe soţul scandalagiu. "Nu înţeleg de ce nu profită şi alte femei de această posibilitate. Eu nu am văzut altă soluţie", se justifică ea.

Procesul s-a judecat, potrivit procedurii, în regim de urgenţă şi în şedinţă secretă, unde a fost invitat şi "agresorul", pentru interogatoriu. Care, însă, nu a apărut, sfidându-şi foştii colegi la fel ca în timpul detenţiei, când i-a făcut "proşti" pentru că i-au respins cererile de eliberare înainte de termen. Considerând refuzul bărbatului de a se prezenta în instanţă "o recunoaştere deplină a faptului că relaţia dintre cei doi a degenerat" şi "apreciind că violenţele verbale şi fizice trebuie să înceteze", judecătoarea a admis cererea notăriţei.

Valabil pentru o perioadă de 6 luni, ordinul de restricţie îl obligă pe fostul judecător să părăsească locuinţa comună, să păstreze o distanţă minimă de 200 metri faţă de fosta consoartă, dar şi să se prezinte la consiliere psihologică: "Având în vedere agresivitatea manifestată, instanţa îl obligă să urmeze un astfel de program în cadrul unui cabinet specializat".

Iar fostul judecător s-a conformat. Şi-a luat bagajele şi s-a izolat, hăt, în localitatea natală, Iara, din judeţul Cluj, de unde, lovit în orgoliu şi la buzunar, a trecut la o altă extremă: şi-a închis telefonul şi refuză să mai dea vreun semn de viaţă. Ori şi-o fi găsit şi el vreo plasă cu bani uitată printr-un ungher în vremurile bune...


LEGE BUNĂ
Şanse pentru soţiile abuzate

Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie permite persoanei a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate e pusă în pericol de un alt membru al familiei să obţină emiterea unui ordin de protecţie, prin care se dispune provizoriu faţă de agresor una sau mai multe măsuri, obligaţii sau interdicţii.

Astfel, judecătorii pot dispune, printre altele, evacuarea temporară a agresorului din locuinţă, chiar dacă acesta e proprietar, interdicţia să se apropie de victimă ori să o contacteze, inclusiv telefonic ori prin corespondenţă. În plus, instanţa poate obliga scandalagiul să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie sau, dacă este dependent de alcool ori droguri, chiar efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire în scopul dezintoxicării.