Electrocentrale Oradea a fost devalizată cu bună ştiinţă. Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns Stănel Necula, administratorul special al societăţii.

Necula a făcut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, o trecere în revistă a măsurilor pe care le-a luat la CET în ultima perioadă şi care, prin renegocierea contractelor cu furnizorii, au dus la reducerea cu 30% a costurilor cu cărbunele, cu 15% a costurilor cu păcura şi cu 2,7% a costurilor cu transportul.

Administratorul special a lăsat să se înţeleagă că toate aceste măsuri ar fi putut fi luate şi de fosta conducere, care însă a ales să încheie contracte defavorabile centralei.

Voit, mai scump

„Consider că orice contract care oferea şi înainte posibilitatea reducerii substanţiale a costurilor, dar nu s-a renegociat, reprezintă o pierdere pentru societate. În momentul în care îţi asumi contractual nişte costuri mai mari este un element oneros. Decizii de adiţionare a unor contracte făcute în avantajul direct al partenerului fără să ceri nimic la schimb, iarăşi îmi pare un demers oneros. E ca şi cum ai accepta conştient să plăteşti mai mult pentru acelaşi produs", a comentat Stănel Necula pe marginea deciziilor manageriale luate de fosta conducere.

Administratorul special şi-a argumentat poziţia invocând contractul încheiat de fosta conducere a Electrocentrale cu furnizorul de cărbune din Voivozi. „Furnizorul a beneficiat de un act adiţional care i-a permis să factureze cărbunele la o putere calorică mai mare în condiţiile în care caietul de sarcini stabilea nişte plafoane de minim şi maxim şi regula era clară: tot ce se livrează la o putere calorică de peste 2.400 gigacalorii se facturează la preţul de 2.400 gigacalorii", a spus Necula.

Potrivit administratorului, dintr-o simplă trăsătură de condei, încă de a doua zi furnizorul de cărbune a putut să vândă acelaşi cărbune mai scump cu până la 30%. „Dacă actul adiţional a fost încheiat pe 16 iulie, începând de a doua zi doar unul din 20 de transporturi a mai avut cărbune cu putere calorifică sub 2.400 gigacalorii, celelalte au fost, toate, mai mari", a afirmat acesta.

Mai bine la puşcărie...

Un alt exemplu de contract păgubos pentru Electrocentrale îl constituie cel încheiat cu o firmă privată pentru serviciile de descărcare a combustibililor solizi în depozitele CET-ului. Teoretic, Electrocentrale şi-a redus prin acest contract personalul, dar practic a început să plătescă mai mult. Din acest motiv, pe viitor societatea va descărca vagoanele cu puşcăriaşii, a concluzionat Necula.

„Serviciul a fost externalizat în condiţii dezavantajoase pentru societate. În afară de faptul că ne obligă la plata a fix 28 de persoane cu un salariu de 14,75 lei pe oră, cu Penitenciarul avem posibilitatea să facem comenzile cu numărul de oameni de la o zi la alta, la un tarif discutat la 6 lei pe oră. Deci 14,75 lei plus TVA înseamnă undeva la 17 lei, ceea ce faţă de 6 lei este o reducere semnificativă. Cu oamenii noştri dacă descărcam vagoanele plăteam undeva la 8 lei pe oră şi tot reduceam costurile la jumătate", a declarat Necula.

Verde înnourat

Un alt contract păgubos pentru CET l-a constituit, potrivit specialistului, tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon. „S-a predat un număr de certificate, iar peste o jumătate de an, când a trebuit să le punem la loc, am primit doar 40% din ele, deci mai puţin cu 60%. E ca şi cum ai fi făcut un credit pe 6 luni cu dobândă de 300%", a exemplificat administratorul special.

În octombrie 2012, pe fondul unui impas financiar, Electrocentrale a vândut peste 600.000 de certificate verzi pentru a cumpăra păcură, în ideea că le va răscumpăra în primăvară înainte de termenul limită de 1 mai, când trebuiau predate. La acea dată măsura a fost prezentată public ca o afacere profitabilă pentru oraş, numai că peste iarnă preţul certificatelor a urcat. „În martie-aprilie toată lumea cumpără certificate, aşa că creşte preţul, lucru pe care îl ştie toată lumea din branşă. Din banii încasaţi în toamnă pe certificate, în primăvară nu cumperi nici jumătate", a arătat Necula.

Următorul pas?

Administratorul special s-a ferit să facă o estimare a prejudiciului creat societăţii Electrocentrale ca urmare a deciziilor păguboase. Mai mult, spune că nici măcar nu ştie ce să facă în aceste condiţii. „Sunt într-o dilemă. Nu ştiu cum să procedez mai departe. Nu mi-am propus să analizez activitatea fostului director", a declarat Necula, fără a pronunţa numele lui Dragoş Gligor, fostul director general al Electrocentrale Oradea.

Pentru început, administratorul special va aduce la cunoştinţa Consiliului de Administraţie şi primarului Ilie Bolojan situaţia găsită în societate, urmând ca decizia cu privire la strategia de urmat pentru eventuala recuperare a prejudiciului să fie luată de aceştia din urmă.