Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a declarat stare de alertă în județul Maramureș, după ce, la începutul lunii octombrie, două din cele trei firme de salubritate din județ au rămas fără un depozit în care să predea deșeurile.

Potrivit presei din Maramureș, doi operatori din județ, Drusal SA și Glod-Sal SRL, duceau deșeurile colectate de la cetățeni la Sânpaul, în județul Mureș, un depozit aflat în proprietatea Consiliului Județean Mureș.

La începutul lunii octombrie, brusc, depozitul din Mureș a reziliat contractele cu firmele maramureșene, făcând astfel imposibilă depozitarea și tratarea deșeurilor colectate din aproape tot județul. Județul Maramureș nu are un depozit județean de deșeuri funcțional, fiind încă în construcție.

Situația a ajuns și pe masa premierului. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat ieri, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș”, se arată într-un comunicat transmis joi de Guvernul României.

În ajutorul Maramureșului sare județul Bihor, a mai anunțat Executivul.

„Potrivit hotărârii CNSU, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș vor fi asigurate, pentru o perioadă de 6 luni, la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea. Tratarea și depozitarea deșeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea”, informează comunicatul.

Totodată, Prefectura Maramureș va trebui să raporteze lunar Departamentului pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii unor măsuri stabilite pentru revenirea la starea de normalitate.

Nu este pentru prima dată când județul Bihor, care are un depozit județean de deșeuri pus la punct și autorizat, ajută județe vecine. În trecut, gunoaie din Cluj și Alba au ajuns la halda din Episcopia Bihor.

În 2021, ca să descurajeze aceste solicitări, Primăria Oradea (care administra depozitul, între timp trecut în răspunderea Consiliului Județean Bihor) a majorat taxa pentru preluarea deșeurilor din afara Bihorului la 15 euro pe tonă, la care se adaugă costul propriu-zis de depozitare, de 23,55 euro pe tonă (fără TVA) și taxa de economie circulară, de 80 de lei pe tonă (fără TVA).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!