Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat luni că a instituit starea de alertă pe raza judeţului Bihor din cauza apariţiei mai multor focare de gripă aviară în Ungaria, ultimul fiind la o fermă de raţe din localitatea Biharuga, din judeţul Bekes, situat la câţiva kilometri de graniţa cu România.

"Având în vedere riscul apariţiei influenţei aviare în nord-vestul ţării, datorită presiunii epidemiologice crescute induse de numeroasele focare de gripă aviară care au fost diagnosticate în Ungaria - ultimul dintre focare fiind diagnosticat la o exploataţie de raţe situată în localitatea Biharugra, judeţul Bekes – Ungaria, situat la mai puţin de 3 km de graniţa României,  în  scopul asigurării şi păstrării indemnităţii teritoriale a României faţă de Influenţa (GRIPA) aviară înalt patogenă - H5N8, pe raza judeţului Bihor a fost instituită starea de alertă, dispunându-se măsuri sanitare veterinare de supraveghere", a transmis luni conducerea DSVSA Bihor.

Conform legislaţiei în materie, măsurile sanitar-veterinare sunt aplicate "cu prioritate" în aşa numita zonă de protecţie delimitată de un cerc cu raza de 3 kilometri în jurul focarului de boală, zonă care cuprinde o suprafaţă redusă din zona de graniţă a judeţului, precum şi într-o zonă de supraveghere delimitată de un cerc cu raza de 10 km în jurul focarului, zonă care cuprinde localităţile Ateaş, Cefa, Berechiu, Sânnicolau Român, Roit şi Mărţihaz.

"Am început deja controale în zona de prioritate din comunele Cefa şi Sânnicolau Român, controlând atât exploataţiile de tip fermă, cât şi gospodăriile localnicilor. Până în prezent nu am descoperit nici un caz şi nicio suspiciune de îmbolnăvire a vreunei păsări cu gripa aviară", a declarat BIHOREANULUI şeful DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc.

Principalele măsuri sanitare veterinare care se aplică în scopul prevenirii apariţiei gripei aviare şi în Bihor sunt: ţinerea tuturor păsărilor în adăposturi închise şi izolate, interzicerea scoaterii lor din exploataţiile situate în cadrul zonelor de protecţie şi supraveghere şi a palmipedelor la luciul de apă; evitarea contactului păsărilor domestice cu păsările sălbatice; interzicerea mişcărilor de păsări din cele două zone către alte localităţi ale judeţului; interzicerea târgurilor, expoziţiilor, pieţelor sau altor aglomerări de păsări în aceste zone şi interzicerea eliminării şi împrăştierii pe sol a aşternutului (gunoi graj) rezultat în exploataţiile din aceste zone.

De asemenea, pe durata stării de alertă trebuie respectate cu stricteţe măsurile de biosecuritate în toate exploataţiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulaţia personalului şi a furajelor, trebuie prelevate probe pentru diagnosticul de laborator de la toate pasările domestice sau sălbatice găsite moarte sau în agonie şi trebuie supravegheate din punct de vedere sanitar-veterinar activ păsările domestice şi sălbatice din aceste zone.

Pentru a asigura o protecţie epidemiologică ridicată, DSVSA recomandă tuturor cetăţenilor din Bihor să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploataţiilor de păsări şi respectiv să anunţe de urgenţă medicul veterinar local, primăria localităţii sau chiar direct la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (tel. 0259.266141; e-mail: office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspicine de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice, de care au cunoştinţă