Vedeţi pe cine sprijiniţi în alegerile din decembrie! Federaţia Patronilor Bihor a făcut publică, miercuri, o statistică cu gradul de implicare a celor 16 parlamentari bihoreni în evoluţia mediului de afaceri din judeţ.

"Rolul acestei statistici este de a fi un fel de îndrumar. Datele vor fi aduse la cunoştinţa membrilor federaţiei, pentru ca oamenii de afaceri să ştie cine i-a sprijinit şi cine nu în ultimii patru ani", a declarat Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor. Acesta a spus că statistica a fost făcută cât se poate de obiectiv, dar a precizat că are relevanţă doar pentru cei implicaţi în mediul de afaceri.

"La stabilirea procentelor am luat în calcul participarea la evenimentele organizate de FPB, am urmărit activitatea parlamentarilor în ceea ce priveşte propunerile şi interpelările făcute legat de mediul de afaceri şi am făcut un sondaj în rândul membrilor organizaţiei, pentru a stabili cum văd aceştia implicarea fiecărui ales în parte. Statistica este relevantă doar pentru mediul de afaceri pentru că un parlamentar se poate să fi avut propuneri foarte bune pe domeniul social, de exemplu, dar să fi neglijat domeniul economic", a spus Ioan Lucian.

Parlamentarii şi patronatele

Conform statisticii făcute de FPB, parlamentarii cei mai implicaţi în domeniul mediului de afaceri în ultimul mandat au fost: Ioan Cupşa (PNL), Szabo Odon (UDMR) şi Cseke Attila (UDMR) un un procent de implicare de 95%, urmaţi de Florica Cherecheş (PNL) şi Lucia Varga  (PNL) cu 80%, Ioan Roman (PSD) şi Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale), respectiv Biro Rozalia (UDMR) şi Gavrilă Ghilea (PNL) cu câte 60%.

În cea de a doua jumătate a topului, care îi cuprinde pe aleşii cu o implicare mult redusă, apar: Valeriu Boeriu (PNL) cu 30%, Bogdan Gheorghe (PSD) cu 15%, Cristian Bodea (ex-PNL) cu 10%, respectiv Ioan Hulea (UNPR) şi Liviu Laza Matiuţă (deputat independent) cu 5%.

Parlamentarul care nu a avut absolut nicio implicare în promovarea mediului de afaceri, fapt pentru care a rămas cu un procent de 0%, este senatorul PSD, Florian Bodog.

FPB îşi propune ca începând din 2017 să realizeze în fiecare an o astfel de statistică, pentru ca parlamentarii care au neglijat temele care afectează mediul de afaceri să se poată corecta în timpul mandatului.