Cine spune că în ultimii ani Statul nu s-a reformat minte cu neruşinare. Păi numai în rândul comunităţii maghiare există probabil un milion de reformaţi şi evident că pentru asta nu putem mulţumi decât actualului regim.

Cea mai reformată instituţie este Institutul Naţional de Statistică. Pe aceşti oameni îi poţi recunoaşte foarte uşor după proverbul: ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus. Adică toţi au pe frunte inscripţia ENTER pentru că probabil timp de 8 ore dorm cu capul pe tastatură. Altfel nu se explică de ce le trebuie 2 ani ca să prelucreze datele recensământului.

Or avea angajaţii de la INS păianjeni la mouse? Calculatoarele lor sunt cu aburi? Trebuie ca fiecare cifră să fie dăltuită în piatră? Ne numără pe degete şi le dă mereu cu rest? Păi dacă le trebuie doi ani să ne contabilizeze, înseamnă că după ce fac publice datele o pot lua de la început, căci scriptele oricum nu vor mai coincide cu realitatea.

Înţelegeam să fie probleme la cei trimişi în teren să colecteze informaţiile. Acolo chiar că e dificil să iei date exacte. Că până stă recenzorul să numere copii prin cartiere precis se mai naşte unul sau mai piere vreun consumator fruntaş la cârciuma din colţ.

Sigur că până acum nimeni nu a băgat în seamă această instituţie pentru că, până la urmă, nu era decât un confortabil loc de muncă la Stat. Dar de când s-a declanşat circul cu Referendumul se vede clar că orice rotiţă gripată din monstruosul Stat reformat poate genera efecte catastrofale. Un sfat, totuşi, pentru cei de la Statistică. Dacă aveţi probleme cu numărarea cetăţenilor, aplicaţi metoda oltenească: număraţi tenişii românilor şi împărţiţi rezultatul la doi.