În cadrul evenimentului, „Vivante Belle Epoque”, orădenii și turiștii pot admira în aceste seri, în zona Casei Darvas - La Roche, cinci statui vivante inspirate din decorațiunile în stilul Art Nouveau ale palatelor orădene, informează Angela Lupșea, directoarea Oradea Heritage.

Personajele captivante au apărut în curtea Casei Darvas și pe strada Libertății joi seara și vor putea fi întâlnite atât vineri, cât și sâmbătă, între orele 17 și 21.

Proiectul este derulat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) împreună cu Asociația Culturală Teatrul de Copii.

„Reinterpretarea simbolurilor din frizele cu siluetele feminine ce dansează, de pe fațada Palatului Vulturul Negru dinspre str. Independentei se regăsesc în statuia denumită Dansante, ce sugerează că își așteaptă partenerul de dans, schimbând din când în când poziția mâinilor. Simbolurile Palatului Fuchsl din strada Independenței, ce are ca decorațiuni ciorchini de struguri sunt prezentate artistic și futurist în statuia denumită Dextrana, imortalizată parcă în timp, într-o podgorie în momentul culesului strugurilor. Poziția statuii vivante te îndeamnă să o însoțești sau să te servești din coșul cu fructe”, se arată în comunicatul organizatorilor. 

sursa foto: Oradea Heritage

Potrivit acestuia, „portalul spre epoca modernă este sugerat de silueta feminină, ce a încercat să treacă în timp spre un nou secol și a fost prinsă în ferestră, având imaginea feței ce sugerează bucuria și uimirea celor văzute. Admiratorii vor putea să constate că Selecta este captivă în sticla și doar poate să zâmbească din când în când”.

sursa foto: Oradea Heritage

De asemenea, „inspirată din vitraliul cu Vulturul Negru, statuia Liberta este reprezentată printr-o siluetă feminină înaripată sugerând că levitează într-o poziție gânditoare, parcă pregătită să coboare în lumea agitată a urbei, în care aripile nu sunt potrivite, dar nevoia de libertate în exprimare și vestimentație trebuie să fie prezentă”.

sursa foto: Oradea Heritage

În fine, transmite Oradea Heritage, „fotograful hazliu Clișo, animează strada Libertății prin faptul că surprinde trecătorii care își fac fotografii cu statuiile și este el însuși imortalizat în poziții interesante în diferite locuri de parcă ar fi o imagine fotografică negativă ce se repetă”.

sursa foto: Oradea Heritage

Și-au adus contribuția la realizarea statuilor vivante scenograful Mădălina Baciu, Dana Drăgoiu - machiaj, costumier - Anna Cellino, Peter Papp - componente tehnice, mecanisme - RXP Advertising, fotodesigner Larisa Birta și coordonatori proiect Șerban Borda și Angela Lupșea. 

sursa foto: Oradea Heritage

Protagoniștii care dau viață ineditelor statui sunt Alina Leonte, Maya Bolovănescu, Cristina Floruța, Andrea Nagy, Isabela Gyori, Izabella Beganyi, Evelin Osvald și Șerban Borda.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!