Episcopul romano-catolic Böcskei László a prezentat, vineri, detalii legate de amplasarea în acest an a statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradiei, precizând că aceasta a fost realizată după un model creat de artistul Deák Árpád, are o înălţime de 5,3 metri şi a fost turnată în bronz în acelaşi atelier în care a fost realizată şi statuia Regelui Ferdinand I, care domneşte în Piaţa Unirii.

Invitat la conferinţă, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că susţine iniţiativa, iar "interpretările răuvoitoare nu îşi au locul".

După 360 de ani

Iniţiativa amplasării unei statui ecvestre în Cetatea Oradea îi aparţine episcopului romano-catolic de Oradea, Böcskei László, şi datează din 2017, an în care s-au împlinit 825 de ani de la canonizarea regelui maghiar Ladislau I (Szent László), considerat întemeietorul oraşului.

În conferinţa de vineri, episcopul a vorbit despre istoria Cetăţii Oradea, fondată de Regele Ladislau, devenit sfânt, precum şi despre rolul ei şi al eparhiei catolice în dezvoltarea spirituală, culturală şi ştiinţifică a urbei.

"Prin amplasarea statuii Sfântului Ladislau nu facem nimic nou. Noi practic revenim la tradiţia veche. În 1360-1365, în cetate a fost amplasată o statuie (n.r. a lui Ladislau), iar în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, a fost amplasată prima statuie ecvestră a regelui, cam în aceleaşi locuri unde reflectăm noi să fie amplasată noua statuie", a detaliat P.S. Böcskei László.

Statuile au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660. Astfel, după mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau se va afla din nou în Cetatea orădeană.

"Istoria nu începe cu noi"

Episcopul romano-catolic al Oradiei a subliniat în mai multe rânduri importanţa cinstirii trecutului, explicând şi motivele pentru care o statuie a Sfântului Ladislau îşi are locul în oraş, în speţă în Cetate. Böcskei a făcut asta anticipând şi posibile comentarii în cheie etnică pe marginea acestei teme.

"Istoria nu începe cu noi şi nu se termină cu noi. În urma noastră sunt secole foarte rodnice în ceea ce priveşte viaţa, dezvoltarea vieţii culturale, ştiinţifice. Cred că nu trebuie să uităm acest aspect. Înainte de a comenta anumite lucruri, cred că trebuie să conştientizăm acest patrimoniu. Deci, ne asumăm trecutul, dar trebuie să ne asumăm şi prezentul. Acest prezent înseamnă că facem ceva spre această armonie, care dorim să caracterizeze în continuare acest oraş", a spus episcopul (foto).

Un compromis?

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI dacă amplasarea statuii în Cetate şi nu în Piaţa Unirii (fostă Szent László tér), aşa cum au cerut de-a lungul timpului unele asociaţii şi partide maghiare (de altfel, la conferinţă au asistat şi deputatul UDMR Szabó Ödön, respectiv unul dintre liderii PPMT, Zatykó Gyula), reprezintă, din punctul său de vedere, un compromis, episcopul Böcskei a afirmat că fortăreaţa este locul preferat, din punct de vedere al eparhiei romano-catolice.

"Nu este uşor să răspund dar, totodată, răspund destul de simplu şi sincer. Ideea ridicării statuii pe undeva îmi aparţine, sau aparţine Episcopiei Romano-Catolice. Pentru mine a fost clar că putem cinsti locul despre care am vorbit prin amplasarea unor statui unde au fost statuile originale. Practic, începuturile istoriei episcopiei, de aproape 1.000 de ani, sunt acolo. Bineînţeles că am urmărit şi eu aceste dorinţe şi solicitări. Din punct de vedere al motivaţiei, pentru mine este clar că, prin această statuie, noi dorim să consacrăm acest loc foarte important pentru istoria aproape milenară a episcopiei noastre (n.r. Cetatea din Oradea)", a răspuns Böcskei.

Episcopul a subliniat şi importanţa acestei statui în contextul istoriei recente: "Cred că noi suntem o generaţie care avem posibilitatea să-i ridicăm o statuie Sfântului Ladislau în locul în care el a trăit. Am trăit şi vremuri în care nici nu ne puteam gândi la promovarea tradiţiei creştine sau culturale a locului. Acum o putem avea. Şi atunci este normal să mergem la sursă, la izvoare. Acolo sunt izvoarele noastre".

Cu susţinerea primarului

Prezent la conferinţa de presă, care s-a ţinut la Palatul Baroc, primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat că administraţia pe care o conduce susţine proiectul amplasării acestui monument. "Oradea este un oraş multicultural, un model al dialogului, de convieţuire şi toleranţă etnică", a spus Birta.

Referindu-se la Regele Ladislau, dar şi la Regele Ferdinand, a cărui statuie a fost amplasată în Piaţa Unirii, primarul a spus: "Cred că aceste personalităţi trebuie marcate şi apreciate pentru ce au făcut pentru istoria oraşului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (...). De aceea, cred că aceste iniţiative sunt binevenite şi vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea".

Deşi n-a spus-o concret, şi Florin Birta a dat de înţeles că este conştient că pot exista şi reacţii din partea unor orădeni care contestă amplasarea statuii unui rege maghiar în fortăreaţă. "Cu siguranţă vor fi şi tot felul de interpretări, dar cred că interpretările răuvoitoare nu îşi au locul aici", a spus edilul Oradiei, adăugând "este o soluţie binevenită pentru toţi şi susţinem această amplasare a statuii Regelui Ladislau".

De altfel, Primăria Oradea va asigura transportul statuii din atelierul din Arad în Oradea, realizarea soclului şi lucrările de montare a monumentului.

Un comunicat de presă trimis ulterior conferinţei de Biroul de presă al Primăriei adaugă la mesajul primarului legat de acest subiect şi afirmaţia: "Consider că astfel îi facem o dreptate istorică regelui întemeietor al Cetăţii Oradea".

Turnată în bronz

Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar (în partea stângă după intrarea prin poarta principală). Înfăţişat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar mâna dreaptă ţine o bardă.

Modelul statuii (foto) este semnat de artistul plastic Deák Árpád.

Episcopia romano-catolică de Oradea a strâns fondurile necesare realizării statuii, circa 260.000 euro, inclusiv prin donaţii de la persoane fizice, dar şi "cu susţinerea Fundaţiei Bethlen Gábor (n.r. din Ungaria), respectiv a Asociaţiei Varadinum şi a parohiilor noastre".

Aceasta a fost turnată în bronz în atelierul Artcast din Zimandu Nou (județul Arad), unde a fost realizată şi statuia Regelui Ferdinand I, amplasată în Piaţa Unirii.

Statuia are o înălţime de 5,3 metri. Va fi adusă la Oradea în următoarele zile şi depozitată până când va fi realizat şi soclul. Potrivit primarului Birta, statuia ar trebui să dezvelită în prima parte a acestui an.

Pe loc mlăştinos

Fiul lui Béla I şi al principesei Richeza, Ladislau s-a născut în 1046, în exil, la curtea Poloniei. Ulterior, tatăl său s-a putut întoarce din exil şi a urcat pe tronul Ungariei, iar micul Ladislau a copilărit în ducatul Bihariei, care, în secolul XI, reprezenta aproape o treime din teritoriul Regatului Ungariei.

De altfel, Sfântul Ladislau şi-a petrecut jumătate din viaţa sa (n-a împlinit 50 de ani) în reşedinţa sa din cetatea Bihariei. Nu departe de Crişul Repede, pe locul actualei cetăţi a Oradiei, Ladislau I a ctitorit prima catedrală în stil romanic de pe teritoriul oraşului de azi. Se pare că acest lucru s-a întâmplat în 1092. Pe vremea aceea, zona era una mlăştinoasă şi nelocuită.

În timp, şi datorită sanctificării Regelui Ladislau I, cetatea din Oradea, extinsă de următorii episcopi, a devenit loc de pelerinaj şi un important loc cultural în această parte a Europei. "Catedrala s-a numărat printre cele mai importante centre ale artei sacre gotice şi renascentiste ale Europei, având peste 50 de altare, adăpostind morminte regale, printre care monumentul funerar din marmură albă cu baldachin al Sfântului Ladislau", arată istoricii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Sfântul Ladislau este unul dintre cele mai importante personaje din istoria Ungariei.

În Palatul Baroc, episcopia a inaugurat recent o expoziţie ce cuprinde şi un relicvar din argint aurit şi pietre preţioase, care adăposteşte un fragment din craniul regelui.

Vezi mai jos o reconstituire 3D a Cetăţii orădene în secolul XV, ce include statuia pedestră, precum şi statuia ecvestră a Sfântului Ladislau:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!