Statuia Reginei Maria din Oradea a fost vandalizată în cursul după-amiezii de marţi, pe soclul monumentului fiind făcută, cu vopsea puternică, greu de şters, o inscripţie vulgară, care trădează frustrări naţionaliste şi porniri iredentiste maghiare.
Orădeanul care a observat urmările actului de vandalism, dr. Mircea Budău, a sesizat Poliţia Locală încă de marţi seară.
"Am anunţat Poliţia Locală şi sper să fie descoperit autorul sau autorii. Sunt, însă, foarte mâhnit că Primăria nu asigură iluminatul arhitectural în această zonă, astfel încât vandalii de acest fel să fie descurajaţi sau, cu ajutorul camerelor de supraveghere, să fie descoperiţi. Sper că acest act de vandalism îi va face pe cei din conducerea Primăriei să ia o decizie în acest sens", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Budău.
Statuia din bronz a Reginei Maria a fost inaugurată în 12 octombrie 2012, în cadrul unei ceremonii la care au participat mii de orădeni, dar şi reprezentanţi ai Casei Regale a României, inclusiv Principele Nicolae, Principele Radu şi Arhiducesa Maria Magdalena, nepoată a suveranei.
Nepoată a Reginei Marii Britanii, devenită consoartă a Regelui Ferdinand Întregitorul, Regina Maria l-a convins pe acesta în preajma marii conflagraţii să uite că prin venele sale curgea sânge german şi să ducă România în alianţa puterilor democrate, astfel încât, la capătul războiului, să fie una dintre beligerantele victorioase, în căutarea Marii Unirii ce avea să se facă.
Fără Regina Maria, milionul de români căzuţi pe câmpurile de luptă şi-ar fi dat inutil vieţile. Alături de prim-ministrul de atunci, Ion I.C. Brătianu, suverana României Mari a fost un factor determinant în redactarea Tratatului de Pace de la Trianon din 1919, astfel încât prin acesta Marile Puteri să recunoască Marea Unire proclamată pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. Momentul "Trianon" reprezintă o adevărată dramă pentru naţionaliştii maghiari.