Potrivit unei informări date publicităţii miercuri de către ITM Bihor, în cursul lunii iulie inspectorii de muncă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor au verificat 899 dosare ale persoanelor cu handicap, în cazul a 98 de persoane fiind dispusă suspendarea plăţilor şi reevaluarea dosarelor, ceea ce înseamnă un procentaj de 10,90%. Cu o lună înainte, aceleaşi instituţii au verificat 905 dosare, fiind propuse spre reevaluare 573 dosare, adică 64% din totalul dosarelor controlate.

De asemenea, în cursul lunii iulie, în Bihor au fost verificate 3.424 dosare ale persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale sub forma venitului minim garantat, fiind suspendate plăţile în cazul a 874 persoane, adică 39,17%. În schimb, în luna iunie, au fost verificate 530 dosare, fiind suspendate plăţile în cazul a 333 de persoane, ceea ce înseamnă 63% din total.

Potrivit conducerii ITM Bihor, suspendarea la plată şi reevaluarea dosarelor persoanelor cu handicap "nu se datorează în exclusivitate neconcordanţei dintre starea persoanei încadrate într-un anume grad de handicap şi diagnosticul înscris în actele medicale, ci mai ales datorită documentaţiei insuficiente din care nu reiese în mod indubitabil starea de fapt a persoanei încadrate în grad de handicap".

De asemenea, conducerea ITM a arătat că "majoritatea certificatelor persoanelor cu handicap propuse spre reevaluare au fost eliberate în perioada 2001-2006, pe baza unor acte medicale insuficiente, spre deosebire de certificatele eliberate în perioada 2007-2010, care cuprindeau acte medicale mai concludente în vederea încadrării în grad de handicap".

Verificarea dosarelor persoanelor cu handicap are loc ca urmare a Ordinului Ministrului Muncii nr. 431 din 9 iunie 2010, în timp ce verificarea modului de aplicare a Legii privind venitul minim garantat se face în baza Ordinului Prefectului Judeţului Bihor 839/03.06.2010 la 09.07.2010.

Până în prezent, în judeţul Bihor nu s-a aplicat nicio sancţiune persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale sau indemnizaţii de handicap fără a respecta toate prevederile legale.