Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Bihor informează producătorii de lapte că pot solicita, până la data de 14 iunie, direct la sediul instituţiei, sprijinul financiar destinat deţinătorilor de cotă care au livrat lapte în anul de cotă 2008-2009.

Pentru ca solicitarea să fie aprobată, condiţiile sunt însă greu de îndeplinit, cea mai importantă fiind aceea ca producţia de lapte să fi fost în ultimul an de cel puţin 10.000 kilograme, iar producătorul să fie înscris în sistemul cotelor de lapte al APIA.

"Principala noutate este faptul că acum pot să beneficeze de sprijin şi persoanele fizice", se arată într-un comunicat semnat de directorul APIA Bihor, Traian Abrudan, care nu a putut fi contactat pentru a preciza câţi producători individuali din judeţul Bihor livrează minim 10 tone de lapte într-un an.

Anunţul APIA mai arată, de asemenea, că şi sumele cu care sunt "ajutaţi" producătorii de lapte sunt aproape nesemnificative. Astfel, producătorul care a livrat între 10 şi 20 tone de lapte primeşte pentru anul trecut suma de 200 de euro, iar cel care a livrat între 20 şi 50 de tone primeşte 2.000 de euro.

Potrivit comunicatului APIA "coeficientul mediu de calcul (n.r. - pentru acordarea sprijinului) are o valoare de 0,0118 euro la un kilogram de lapte livrat", iar documentele pe care trebuie să le depună producătorii de lapte care solicită acest sprijin sunt: copia buletinului sau cărţii de identitate, copia cardului de exploataţie sau o adeverinţă emisă de medicul veterinar, precum şi dovada că producătorul de lapte are cont bancar.

"Pentru derularea măsurilor de sprijinire a pieţei în sectorul laptelui şi produselor lactate, România beneficiază de fonduri europene în valoare de 5 milioane euro", se mai arată în comunicatul APIA, care precizează că până acum din judeţul Bihor au depus cereri pentru subvenţie 53 de producători de lapte, pentru o sumă totală de 54.550 euro.