Primul preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Maria Ileana Muţiu, doctor în drept şi printre fondatorii Facultăţii de Drept a Universității orădene, a murit la vârsta de 79 ani, anunţul fiind făcut, vineri, printr-un comunicat, de purtătorul de cuvânt al instanţei.
„Colectivul Curții de Apel Oradea anunţă cu profund regret trecerea în nefiinţă a doamnei judecător Maria Ileana Muțiu, primul președinte al Curții de Apel Oradea, judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doctor în drept şi conferențiar universitar al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Oradea, cu o carieră în magistratură de aproape 40 de ani, un om de înaltă ţinută morală şi profesională”, se arată în document.
Un mesaj de condoleanţe a fost transmis, vineri, şi de decanul Facultăţii de drept, Cristian Dumitru Miheş. „A fost unul dintre fondatorii Facultății de Drept în cadrul Universității din Oradea, iar în calitate de dascăl al facultății noastre a dăruit, cu generozitate, nouă și multor generații de studenți știința Dreptului Civil. Se cuvine să exprimăm gândul de mulțumire din partea colegilor noștri pentru contribuția dumneaei la dezvoltarea învățământului superior juridic orădean”, a transmis decanul, în numele colectivului.
Maria Ileana Muţiu a absolvit Facultatea de Drept din Cluj Napoca, în 1968, iar în 1978 era deja doctor în drept. Ea a intrat în magistratură ca judecător la Judecătoria Oradea, iar după înființarea Curții de Apel Oradea, a condus această instanță în perioada 1 iulie 1993 - 1 martie 2000.
Magistratul orădean a fost formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, şi chiar director adjunct al institutului, iar din 2002 a fost judecător în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Deşi ar fi avut mandat pe o perioadă de 6 ani, ea a activat doar până în 2005, când a părăsit magistratura, prin demisie, chiar în perioada în care presa centrală dezvăluia faptul că a fost printre magistraţii care, în perioada comunistă au fost pregătiţi în faimosul "Centru de Perfecţionare şi Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţia de Stat" din cadrul Academiei "Ştefan Gheorghiu" (CEPECA).
Numele Mariei Ileana Muţiu apărea pe lista judecătorilor şcoliţi în perioada 1982-1983 (perioadă cu vârf maxim de ideologizare a cadrelor din Justitia ceauşistă), după cum a scris România Liberă, şi a primit ca temă de aplicare "Elaborarea şi luarea deciziilor de către conducerea instanţei pe baza datelor rezultate din sistemul informaţional", a dezvăluit Ziua, citată de 9AM.ro.
Muţiu a rămas, însă, cadru universitar la Facultatea de Drept Oradea, instituţie academică a cărei fondator a fost şi unde a predat ca şi conferenţiar, iar apoi profesor universitar, specialitatea Drept civil.
De-a lungul carierei, fostul magistrat a avut publicate mai multe cărţi de specialitate: Drept civil, persoane fizice şi juridice (1995); Drept civil (2001); Drept civil, contracte speciale (2004).