Pentru prima oară, şi în PDL Bihor există concurenţă: deputatul Ştefan Seremi îndrăzneşte să-l contracandideze pe fostul primar Petru Filip, care astfel îşi vede periclitată supremaţia într-o organizaţie în care n-a permis nimănui să se afirme, decât în limitele trasate de el. Seremi rupe tradiţia şi, tot pentru prima oară, îl portretizează pe Filip ca pe un individ vanitos, egoist şi răzbunător, care nu admite să fie contrazis, se foloseşte de oameni şi apoi îi abandonează, care denaturează adevărul chiar şi faţă de propriii săi colegi de partid... 

De ce candidaţi la şefia PDL Bihor? Nu era mai bine cu Filip?

Pentru că vreau o schimbare. O schimbare e binevenită oricând şi oriunde, chiar şi într-un partid. E nevoie de alt aer, de alt stil, de alte priorităţi.

Referindu-se la şansele de a-i lua locul, senatorul Petru Filip se îndoieşte că aveţi "putinţă". Puteţi sau nu puteţi?

Dânsul se îndoieşte de multe. Şi eu aş putea zice că mă îndoiesc de multe calităţi pe care el pretinde că le are. Vom vedea la alegeri cine poate şi cine nu. Votul va decide.

Tot domnul Filip susţine că vedeţi PDL ca pe un SRL. Adică vreţi să deveniţi preşedintele organizaţiei pentru a o conduce ca un patron...

Domnul Filip ar trebui să-şi aducă aminte că partidul se conduce după statut şi că, în general, trebuie să ai grijă de cei care muncesc, să-i ajuţi când au nevoie, nu numai când ai tu nevoie.

"Am pierdut Oradea pe mâna lui Filip"

Unde a greşit Petru Filip în exercitarea funcţiei de preşedinte al PDL Bihor?

A greşit chiar unde pun eu accent. A dat o importanţă puţină, sau deloc, primarilor şi organizaţiilor locale. S-a folosit de ei în campanie, când le-a cerut să muncească zi şi noapte, iar apoi a uitat că există.

De ce a pierdut PDL Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean în 2008? A avut vreo responsabilitate domnul Filip?

Am rămas surprins când, după alegerile locale, a declarat că nu s-a implicat în campanie şi că de aceea am pierdut. Adevărul e că s-a implicat chiar foarte mult şi am pierdut Primăria Oradea pe mâna lui. A impus un candidat slab, pe Marcel Boloş, directorul lui, care şi-a dat demisia când ne-a fost lumea mai dragă. Au fost cele mai proaste rezultate pe care le-a avut PDL Bihor până acum. 22.000 de voturi am pierdut faţă de alegerile precedente, din cauza greşelilor pe care le-a făcut.

Regretaţi că după alegerile locale din PDL Bihor au plecat mulţi dezamăgiţi? De ce nu aţi cerut atunci o analiză?

Regret orice plecare din partid, pentru că orice voce este benefică, indiferent dacă este mai sonoră sau mai puţin sonoră. S-a făcut o analiză a alegerilor din 2008, s-a considerat că pierderea a fost a organizaţiei municipale şi a şefului de campanie, Mircea Matei, care şi-a asumat-o. A fost schimbată conducerea organizaţiei municipale, adică trei persoane, iar apoi analiza s-a oprit la nivelul acesta.

Nici dvs. personal nu aţi avut o prestaţie de succes în candidatura la şefia CJ.

Ba din contră! În judeţ, unde am condus campania, am strâns un număr record de voturi, municipiul m-a tras înapoi. Mi-au lipsit 6.000 de voturi ca să câştig Consiliul Judeţean. Dacă pierderea nu era aşa mare la Oradea, azi eram preşedinte de CJ şi nu parlamentar.

E o prostie să pui tălpi

Se spune că sunteţi mai cooperant cu administraţia din Bihor şi Oradea decât colegul Filip, adică sprijiniţi proiectele locale. De ce? Nu e mai simplu să puneţi tălpi, cum a făcut fostul primar în chestiunea Parcului Industrial şi nu numai?

E o prostie să pedepseşti oamenii doar pentru că nu-i conduci tu. Dacă putem să ajutăm, trebuie s-o facem. Aşa e moral şi normal. Nu trebuie să oprim proiectele numai pentru că nu ne aparţin. Când a fost nevoie să ajut, să sprijin alocarea de fonduri pentru proiecte din Bihor, am făcut-o. Chiar am avut o discuţie pe tema aceasta cu colegii, în special cu cei de la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Nu mi se pare normal să te opui la orice. Când sunt proiecte benefice, trebuie să sprijini proiectul, când nu - nu. Dar critica trebuie să fie argumentată, nu să te opui doar de dragul de a te opune, cum a fost în cazul Parcului Industrial, la anumite asfaltări, etc.

Când spui Seremi te gândeşti la un om bogat. În anii 90 aveaţi mai multe afaceri, eraţi inclusiv acţionar la TVS. Ce s-a întâmplat cu ele? Sau în ultimii ani lucraţi prin intermediari?

Nu sunt un om bogat. În 1990 am fost iniţiatorul televiziunii prin cablu, însă am vândut afacerea, iar cu banii mi-am făcut o casă. Nu am alte afaceri şi, oricum, nu le-aş lăsa pe mâna intermediarilor, fiind convins că afacerile merg doar dacă le conduci singur. Credeţi sau nu, trăiesc din salariul de parlamentar.

Până la urmă, investiţiile publice în pârtia de la Vârtop şi în aquaparcul de la Sânmartin vă avantajează personal sau sunt doar spre binele bihorenilor?

Ambele aduc avantaje pentru judeţ, nu mie personal. Am un teren la Vârtop, l-am luat de mult, îndemnat de senatorul Cornel Popa şi de fostul primar Mihai Sturza. Dacă nu insistau, nu-l luam. Dar nu-mi pare rău. Poate, odată, îmi voi face o casă acolo. Dar am susţinut pârtia din alte motive. Pentru că singura pârtie existentă acum e scurtă şi pentru că e administrată de judeţul Alba, nu de Bihor. Am vrut să avem şi noi o pârtie, care va fi mai bună, iar veniturile vor intra la primăriile din zonă. Cât despre aquaparc, el chiar lipseşte. Uitaţi-vă în Ungaria, ce câştiguri au. De ce să nu avem şi noi? Am început proiectul când eram vicepreşedinte la Consiliul Judeţean ca să aducem în Felix şi turişti care vin să se distreze, nu doar la tratament. Sper să obţinem finanţarea.

Nu mă sprijin pe Blaga

Vă bazaţi pe un eventual sprijin de la Vasile Blaga, despre care se spune că vă preferă la şefia filialei în detrimentul fostului primar?

Nu mă bazez pe Vasile Blaga, ştiu că s-a speculat pe această chestiune. Am discutat cu el, i-am spus că voi candida şi atât. Ne cunoaştem de ani buni, nu vreau să-l implic, nu e normal să-l pun între mine şi Filip. El conduce un partid, nu persoane.

Domnul Filip sugerează că nu aveţi o echipă cu care să conduceţi filiala. Aveţi sau nu? Dacă da, cine face parte din ea?

Eu nu am echipă. Echipa mea e partidul. Nu suntem la un meci de fotbal, ci într-un partid unde oamenii sunt aleşi după activitatea depusă. Iar eu nu am nevoie de găşti şi găşculiţe. Voi conduce cu cei care vor fi aleşi, nu voi impune pe nimeni.

Pe cine vedeţi în 2012 candidat la Primăria Oradea din partea PDL: Petru Filip, Mircea Matei, Dorin Corcheş? Ce şanse ar avea fiecare?

Pe Filip nu, el nu va candida, sigur. Dintre ceilalţi doi, din punctul meu de vedere cele mai mari şanse le are Dorin Corcheş. Eu pe el l-aş prefera. Oricum, candidatul va fi ales în urma unui sondaj de opinie, care va fi făcut cu mult înainte de campanie, nu în ultimul moment, ca în 2008.

În lupta cu presa, pierzi din start

Cu cine e mai bine la putere, cu UDMR sau cu PNL?

Eu nu ştiu cum e să fii cu PNL la putere, nu am lucrat decât cu UDMR, la Consiliul Judeţean. Am colaborat bine cu ei, a trebuit să ne şi luptăm, pentru că anumite proiecte erau împinse spre nordul judeţului, unde e mai multă populaţie maghiară. Cu PNL am avut doar colaborări, în perioada Alianţei Dreptate şi Adevăr, în campania electorală. Dar au fost oameni cu care m-am putut înţelege.

Greşeşte sau nu PDL în relaţiile cu presa, atât centrală cât şi locală?

E greu să ai o presă potrivnică, care pune întrebările în aşa fel încât să te dezavantajeze, iar de cealaltă parte ridică mingi la fileu. Greşeala e şi de o parte, şi de alta, nu e numai a partidului. Însă e şi mai adevărat că într-o luptă cu presa eşti întotdeauna perdant. N-ai cum să câştigi. Ca atare, trebuie găsită o metodă prin care punctul tău de vedere să ajungă la alegător. Nu e normal să boicotezi anumite publicaţii. Trebuie să trimiţi oameni care pot face faţă tirului de întrebări şi sunt stăpâni pe ei. Nu oricine poate face asta. Normal ar fi să-şi cunoască fiecare limitele. Dacă nu eşti stăpân pe situaţie, mai bine îi laşi pe alţii.

"Naş" de PDL-işti

Cum credeţi că performează oamenii PDL din serviciile deconcentrate? Îşi merită locul?

Am încercat să promovăm oameni pregătiţi, iar criteriul n-a fost carnetul de membru, ci pregătirea profesională. Unii mai trebuie să confirme, într-adevăr, iar dacă nu o fac, vor trebui să plece. Asta e. Dar la fel de adevărat este că acolo unde erau deja persoane competente, acestea au rămas. Sunt servicii deconcentrate, în zona Finanţelor şi socială, unde şefii sunt sub al treilea guvern. Dacă sunt buni, de ce să-i fi schimbat?!

Cum veţi încerca să-i convingeţi pe colegi că aţi fi un preşedinte de partid mai bun decât Filip?

Campania din interiorul partidului nu e una clasică, dacă n-ai făcut-o până acum poţi sta acasă. Eu am început în 1990 şi vin în faţa colegilor cu munca mea de 20 de ani în acest partid. Mulţi colegi şi primari mă cunosc, multora le-am fost naş, în sensul că eu i-am convins să facă politică sau să candideze. Asta mă deosebeşte de domnul Filip: apropierea de colegi, modul în care înţeleg să colaborez cu ei. De fapt, deosebirea este că eu o fac...

Politică sau agricultură

Cu ce v-aţi ocupat înainte de 1989 şi de ce aţi intrat în politică?

Am lucrat la actualul Romcereal de la terminarea Facultăţii. Am fost stagiar, şef al oficiului de calcul, iar revoluţia m-a prins contabil şef. Am bătut judeţul dintr-o parte în alta cu mult înainte de revoluţie, nu doar acum. În politică am intrat accidental şi am candidat atunci, imediat după 89, pentru primul mandat de deputat, sperând că voi putea să fac lucruri care să ne ajute pe noi toţi. A fost o experienţă interesantă, ca o a doua facultate. Într-un fel, de aceea am şi rămas în politică, pentru că îmi place.

Cu ce v-aţi ocupa dacă nu aţi mai avea nicio funcţie publică?

Mi-aş fi făcut o firmă, un SRL cum spune domnul Filip, şi m-aş fi apucat de agricultură, mi-aş fi făcut o seră, o fermă de animale. Adesea regret că n-am făcut-o până acum, dar nu puteam să mă ocup serios. Nu e totuna dacă îţi conduci singur afacerea sau o laşi pe mâna altora. Dar dacă mă retrag, asta voi face: agricultură.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Petru Filip - orgolios, bine pregătit, merge numai pe câştig
Emil Boc - capabil, dar repezit
Vasile Blaga - un profesionist
Alexandru Kiss - inteligent şi abil
Radu Ţîrle - lipsit de diplomaţie
Ilie Bolojan - încăpăţânat, e ca trenul, a luat-o pe o linie şi nu se lasă dus de pe ea
Cornel Popa - alunecos, nu-l poţi prinde niciodată