Moment aniversar, miercuri, la Biblioteca Universităţii din Oradea, unde Centrul de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir" Oradea-Chişinău a marcat cinci ani de existenţă. Evenimentul, care s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, s-a dorit în acelaşi timp o pledoarie pentru ca la Oradea să existe un institut de cercetare aflat sub egida Academiei Române.

"Am făcut multe"

Gazda evenimentului, în acelaşi timp directorul Centrului, Sorin Şipoş, a vorbit, în deschidere despre legăturile dintre Centru şi Universitate cu alte entităţi de învăţământ şi cercetare, dar şi cu Academia Română. "În cei cinci ani am făcut multe lucruri, însă am dorit să facem mult mai multe (…) Acum, la aniversare, avem alături oameni dragi nouă", a spus Şipoş. Acesta a mai vorbit despre nevoia apropierii culturale dintre românii aflaţi în toate regiunile, dar şi despre îmbunătăţirea metodelor de cercetare şi promovarea interdisciplinarităţii. Pentru cei tineri, Centrul trebuie să devină un "atelier de lucru", motiv pentru care studenţii masteranzi şi doctoranzi sunt implicaţi în activităţile sale.

Cuvântul de salut din partea conducerii Universităţii a fost rostit de către rectorul acesteia, Constantin Bungău: "Eu consider că învăţământul leagă cel mai bine România de Moldova. Aici avem fapte, acţiuni, elemente identice din multe puncte de vedere, pentru că şcoala se face la fel acolo şi aici şi dă societăţii ceea ce are de valoare".

Ambii vorbitori au subliniat atât necesitatea existenţei unui institut al Academiei Române în Oradea, dar şi nevoia ca institutul în sine să preia tineri care să-i ducă activitatea mai departe. Un astfel de institut s-ar putea constitui pe structura actualului Centru, care ar primi astfel posibilitatea extinderii proiectelor de cercetare, respectiv ar putea beneficia de sprijin instituţional şi financiar sporit pentru a-şi atinge scopurile.

Activităţi locale şi parteneriate internaţionale

Unul dintre partenerii de peste hotare al Centrului este Igor Şarov, viceministru al Ministerului Culturii din Republica Moldova. Acesta a vorbit despre "efortul oamenilor care au pus mult suflet de-a lungul timpului pentru realizarea proiectelor Centrului". Din partea Senatului universitar a vorbit Simona Vicaş, preşedintele Comisiei de Cercetare Ştiinţifică, care a arătat că mediul academic şi publicul are obligaţia să aprecieze eforturile depuse de către membrii Centrului.

Un alt partener al Centrului de Studii Interdisciplinare este Centrul de Studii Euroregionale, iar despre această colaborare a vorbit decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga. Acesta a arătat că "profesorii facultăţii sunt cei care dirijează şi deschid perspectivele studenţilor dincolo de limita geografică a Crişanei, către Transilvania şi Republica Moldova". De asemenea, a vorbit despre "generaţia tânără" de profesori ai facultăţii, care şi-au internaţionalizat activitatea, în contextul apropierii spirituale dintre România şi Republica Moldova.

La finalul evenimentului, Centrul şi-a premiat câţiva dintre parteneri cu diplome de merit.

Centrul de Studii Interdisciplinare a fost înfiinţat în anul 2011 sub denumirea Centrul de Studii Imperiale în cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale. Centrul funcţionează sub patronajul ştiinţific al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, este o entitate aflată, din anul 2013, sub egida Academiei Române şi poartă numele istoricului Silviu Dragomir. Până acum, activitatea Centrului s-a concretizat prin numeroase conferinţe şi volume publicate, în prezent având un sediu propriu, dotat cu 1.200 de cărţi. Direcţiile de cercetare sunt diverse, pe diferite perioade istorice, respectiv pe spaţiul geografic al Crişanei în mod deosebit. Între colaborări le amintim pe cele cu Universitatea de Stat din Chişinău şi cu Universitatea din Padova.