Cea mai mare licitaţie din istoria Oradiei a fost suspendată cu doar 5 zile înainte de data stabilită pentru deschiderea ofertelor, şi anume 29 octombrie.

Achiziţia centralei pe gaz, investiţie estimată la circa 55 milioane euro, a fost blocată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor la cererea firmei Romelectro. Firma a contestat clarificările postate de municipalitate pe SEAP ca răspuns la întrebările potenţialilor participanţi la licitaţie.

"Romelectro a depus la CNSC o contestaţie în care a cerut anularea licitaţiei, iar în cazul în care consiliul dispune altfel, măcar amânarea deschiderii ofertelor. Firma a invocat o serie de motive legate de clarificările postate de municipalitate pe SEAP ca răspuns la întrebările potenţialilor participanţi la licitaţie", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

La anu'!

Potrivit anunţului CNSC, chiar dacă, în urma analizării contestaţiei depuse de Romelectro, licitaţia nu va fi anulată, municipalitatea va fi obligată să lămurească toate neclarităţile şi să prelungească perioada de depunere a documentelor cu minim 60 de zile, pentru a da posibilitatea tuturor competitorilor să îşi pregătească ofertele conform modificărilor aduse documentaţiei de atribuire. Asta înseamnă că noul termen de deschidere al ofertelor va fi stabilit cel mai curând pentru luna ianuarie a anului viitor, în condiţiile în care proiectul este oricum întârziat.

Deschiderea ofertelor companiilor înscrise la licitaţie a fost stabilită iniţial pentru 17 septembrie, dar la cererea potenţialilor competitori procedura a fost amânată în mod repetat până pe 29 octombrie. Dată fiind complexitatea ofertei, firmele au cerut fie lămuriri, fie păsuiri pentru a putea depune toate documentele solicitate.

Centrală la cheie

Licitaţia suspendată joia trecută de CNSC are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Achiziţia noii centrale este finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene şi 45% din fonduri de la bugetul de stat, diferenţa fiind asigurată de către municipalitate.