Strada Independenţei va avea un aspect unitar cu Piaţa Unirii. Consiliul Local a hotărât joi amenajarea cu piatră naturală a unei suprafeţe de 458 metri pătraţi de trotuar. Investiţia în valoare de 92.000 euro va trebui finalizată în termen de o lună.

În prezent, meşterii italieni au ajuns cu lucrările de montare a dalelor la intrarea în pasajul Vultul Negru şi în zona străzilor Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu.

"Primele două fântâni au fost deja finalizate, iar în cursul săptămânii viitoare vor sosi la Oradea şi elementele componente ale celei de a treia", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

În paralel, muncitorii lucrează la reabilitarea ansamblului Duiliu Marcu, remontarea împrejmuirii acestuia şi refacerea elementelor din fier forjat. Până la jumătatea lunii decembrie, în piaţă vor fi deja aduse pentru montare primele elemente de mobilier urban de la bănci la stâlpi de iluminat.

Garanţie extinsă

În ceea ce priveşte reamenajarea peisagistică a pieţei centrale, muncitorii au început deja montarea celor 29 de frasini, 20 de cireşi japonezi, 17 peri ornamentali, precum şi a celor 2.800 de arbuşti.

"Toţi arborii şi arbuştii sunt plantaţi la dimensiuni de plantare maximale. Caz unic în ţară, materialul dendricol va avea o perioadă de garanţie de zece ani. Dacă un arbore se usucă sau se deformează va fi înlocuit gratuit de firma furnizoare", a zis Mălan.

Având în vedere garanţia extinsă, municipalitatea ia în calcul încredinţarea directă către furnizor a serviciilor de întreţinere a plantelor, pentru a evita orice posibilă discuţie între firma care a plantat arborii şi cea care i-ar putea îngriji.

Demarate în luna februarie, lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, au termen de predare data de 31 decembrie şi sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener.