Strada Vasile Alecsandri a fost închisă la începutul săptămânii pentru lucrări de reabilitare şi pietruire în vederea transformării în arteră pietonală.

Primăria Oradea a montat zilele trecute la intrarea pe arteră dinspre Parcul 1 Decembrie o prismă publicitară cu mesajul "Ne cerem scuze pentru disconfortul creat în perioada lucrărilor", spre mirarea trecătorilor, şi a blocat accesul cu garduri metalice, spre nemulţumirea şoferilor care aprovizionează localurile din zonă.

Aprovizionarea unităţilor comerciale este permisă doar în cursul dimineţii, timp de două ore, după care amplasamentul rămâne exclusiv la dispoziţia constructorilor.

"Strada a fost închisă pe 11 septembrie. Constructorii au şi început decopertarea carosabilului în vederea pregătirii lucrărilor din subteran", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Cu finalizare în vară

Joi, la prânz, circa o treime din arteră avea un aspect selenar dat de lucrările de decopertare în cadrul cărora muncitorii au spart carosabilul în vederea evacuării din şantier.

Termenul de predare a lucrărilor este de şase luni, dar închiderea efectivă a şantierului s-ar putea face abia în vara anului viitor.

"Lucrările ar trebui să se încheie în luna martie 2017, dar termenul de predare va fi în mod cert decalat. Cel mai probabil constructorul va putea lucra în septembrie şi octombrie, după care în noiembire se va opri, urmând să redeschidă şantierul în primăvara anului viitor", a explicat Birta.

Se reface!

Investiţiile, în valoare de 4,1 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de constructorul orădean Gavella.

Acestea implică reabilitarea canalizării pluviale, refacerea iluminatului public cu corpuri de tip LED pe suspensii din oţel flexibil inoxidabil, amenajarea a două platforme de containere subterane respectiv pietruirea carosabilului cu cubeţi din porfit iar a trotuarului cu plăci de porfir după modelul din Piaţa Unirii.

În paralel cu lucrările de modernizare a străzii, locuitorii zonei au demarat şi reabilitarea faţadelor clădirilor. În prezent este în lucru clădirea situată la nrunmărul 9 şi sunt aproape finalizate faţadele clădirilor de la numerele 5, 6, 13 şi 15.

Totodată au fost semnate semnate contractele de reabilitare pentru imobilele nr. 2, 3, 4, 7, 11 şi 19, unde lucrările ar trebui finalizate până în cursul lunii iunie anul viitor.

Reabilitarea străzii Vasile Alecsandri este menită să crească atractivitatea turistică a oraşului şi să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira frumuseţea arhitecturii orădene de-a lungul unui coridor format din străzile Republicii, Piaţa Ferdinand, Vasile Alecsandri şi Parcul 1 Decembrie cu punct final în Cetatea Oradea.