Iluminatul arhitectural de pe palatul Apollo, din intersecţia străzilor Republicii cu Mihai Eminescu, din Oradea, a fost pornit la începutul acestei săptămâni.

"Iluminatul a fost executat de firma Luxten şi a costat 101.000,13 lei, suma urmând a fi plătită în rate de către Primăria Oradea în baza contractului de lucrări încheiat cu firma Luxten", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Printre multe altele, constructorul a înlocuit şorturile de tablă zincată de pe acoperiş cu o tablă nouă, a rezolvat problemele de etanşeitate, a revizuit învelitoarea de tablă din curtea interioară şi a revizuit coşurile de fum.

La fel, au fost înlăturate şi retencuite porţiunile decopertate ale faţadelor care au fost apoi curăţate cu peria şi zugrăvite cu vopsele pe bază de dispersie silicatică.

Dacă în vara anului trecut constructorul a finalizat reabilitarea faţadei dinspre strada Republicii, la începutul acestei veri au fost terminate şi cele dinspre strada Mihai Eminescu.

În momentul de faţă constructorul lucrează la reabilitarea curţii interioare, unde ultimul nivel din curtea inferioară a faţadei a fost deja finalizat.

Lucrările de reabilitare a acoperişului şi faţadele au fost realizate de firma Constructorul Sălard pentru suma de 2,8 milioane lei din banii proprietarilor, cu contribuţia municipalităţii.

Creaţie a arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán junior, palatul a fost construit între anii 1912 - 1914, într-o îmbinare de stiluri între elemente Empire berlinez şi elemente decorative reprezentantive pentru anii 1900. Clădirea a intrat în reabilitare în anul 2017.

Iluminatul arhitectural de pe palatele din centrul oraşului a fost oprit la sfârşitul lunii martie pe toate perioada stării de urgenţă pentru a fi pus în funcţiune în cea de-a doua jumătate a lunii mai.

Măsura a fost luată pentru ca oraşul să facă economii la plata energiei electrice în condiţiile în care populaţia a fost închisă în casă în această perioadă iar activităţile din turism au fost suspendate.

Articole pe aceeași temă: