Oradea va trebui să se dezvolte de două ori mai repede decât orice alt oraş din România pentru a putea ajunge în următorii zece ani nivelul mediu de bunăstare din Uniunea Europeană.

"Principalul obiectiv al strategiei de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020 este de creştere a PIB-ului. Pentru a ne apropia de nivelul mediu de prosperitate din UE, Oradea are nevoie de o rată de dezvoltare de minim 5% pe an, dublu faţă de nivelul mediu din România", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Noua strategie de dezvoltare a oraşului va fi supusă dezbaterii Consiliului Local în şedinţa din 10 martie. "Trebuie să ştim ce vrea oraşul, în ce direcţie urmează să se îndrepte şi ce obiective va urmări oraşul în anii următori. Toate proiectele pentru care vom solicita pe viitor finanţare vor trebui să derive în urma unei strategii. Uniunea Europeană nu vrea să ne dea bani pentru nişte aventuri", a spus Bolojan.

Pe lângă creşterea competitivităţii economice, obiectiv menit să asigure în timp creşterea salariilor şi implicit a prosperităţii locuitorilor oraşului, strategia de dezvoltare mai urmăreşte realizarea unei infrastructuri de calitate care să asigure legături cât mai bune cu comune limitrofe.

"Din cei 163.000 de angajaţi câţi sunt în Bihor, 103.000 sunt angajaţi din Oradea, iar din aceştia 25.000 sunt navetişti. Pentru a genera dezvoltare nu este suficientă forţa de muncă a municipiului, avem nevoie de angajaţi din zona metropolitană. Primul pas în acest sens ar fi fuziunea Oradiei cu comuna Sânmartin", a declarat Bolojan.

O altă direcţie de dezvoltare a oraşului o constituie îmbunătăţirea calităţii vieţii prin amenajarea de spaţii verzi sau locuri de odihnă şi de agrement unde orădenii să îşi poată petrece timpul liber. "Va fi tot mai important pentru dezvoltarea Oradiei să poată oferi un nivel ridicat de calitate a vieţii. Odată cu trecerea timpului, acesta va face diferenţa între oraşele care au un nivel similar de dezvoltare", a spus Bolojan.

Pe lista obiectivelor municipalităţii se mai numără punerea în valoare a patrimoniului, de la clădirile din zona centrală până la resursa geotermală din Băile Felix, şi creşterea calităţii serviciilor publice.

"Noi credem că aceste direcţii de dezvoltare sunt corecte. Dacă sunt şi alte idei, le primim fără nicio problemă", a spus Bolojan.