Universitatea din Oradea are în analiză dosarele a 500 de studenți înmatriculați la facultăți din Ucraina, care din următorul an universitar ar vrea să se mute din țara distrusă de război.

„Avem în jur de 500 de dosare pe care le analizăm, ale unor studenți din Ucraina care vor să se transfere la Universitatea din Oradea”, a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferință de presă.

Potrivit rectorului, o mică parte din acești studenți sunt cetățeni ucraineni, iar majoritatea sunt cetățeni din alte țări, care, în anii trecuți, fără să bănuiască planurile de invazie ale președintelui rus Vladimir Putin, au optat pentru facultățile din țara aflată la nordul României.

Acum, pe bună dreptate, ar vrea să-și continue studiile într-o țară sigură. „Ei și-ar dori să studieze la specializări în limba engleză, cu o pondere foarte mare în domeniul Medicinei”, a mai spus rectorul.

Cei care vor opta pentru specializări în limba română vor trebui să urmeze cursurile unui an pregătitor, în care să dobândească cunoștințe de comunicare în română.

Ministerul Educației permite universităților din România să suplimenteze cu 20% locurile disponibile în facultăți exclusiv pentru studenții din Ucraina. Așadar, la o specializare cu 100 de locuri acreditate, de exemplu, cel mult 20 vor putea fi tineri relocați.

Reprezentanții Universității din Oradea analizează fiecare cerere de transfer în parte, pentru a vedea dacă și cum pot fi echivalate studiile.

Pentru o parte dintre solicitanți, însă, Universitatea orădeană nu este prima opțiune. Unii ar prefera să învețe la alte instituții academice din România, dar și-au depus dosarele și la Oradea, ca o măsură de siguranță pentru situația în care alte facultăți nu îi primesc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!