Costurile mărite ale utilităților îi afectează la buzunar și pe studenții Universității din Oradea.

La propunerea conducerii executive a instituției, Senatul Universității a votat pentru majorarea tarifelor de cazare în cămine.

400 de lei, într-o cameră cu un pat

Începând din acest universitar, un student care învață la regim cu taxă și este cazat într-o cameră cu două paturi plătește chirie 350 de lei pe lună, cu 120 de lei mai mult decât anul trecut. Pentru un student bugetat, costul lunar într-o asemenea cameră este de 230 lei/lună, cu 50 de lei mai mult decât anul trecut.

Cazarea într-o cameră cu un pat costă de acum 400 de lei pe lună pentru un student care învață la regim cu taxă (față de 250 de lei/lună anul trecut), respectiv 280 de lei lunar pentru un student bugetat (față de 200 de lei).

Tarife de cazare mai mici sunt doar în camerele cu 3 paturi, unde un student bugetat plătește 180 lei/lună (față de 130), iar unul cu taxă 300 de lei/lună (față de 180), respectiv în cele cu 4 sau 5 paturi, unde costul lunar este de la 130 de lei pentru un student bugetat, respectiv 250 de lei pentru unul care a fost admis la facultate în regim cu taxă.

Pentru studenții cu părinți cadre didactice, pentru cei care sunt etnici români sau bursieri ai Statului Român, tarifele de cazare în cămine sunt între 80 și 230 de lei, în funcție de numărul de colegi cu care împart camera.

„Am mărit tarifele de cazare din cauza costurilor pe care le avem cu serviciile de utilități: electricitate, energie termică, apă și canalizare, colectarea deșeurilor. N-am schimbat prețurile de mult, dar nu ne mai puteam permite să le păstrăm la acel nivel. Chiar și așa, suntem printre universitățile cu cele mai mici tarife de cazare”, a declarat rectorul Constantin Bungău, marți, pentru BIHOREANUL.

Planuri pentru independență energetică

Întrebat dacă a pregătit un plan de economisire a energiei în clădirile Universității, din cauza tarifelor ridicate la curent sau energie termică, rectorul a spus că, încă, nu a luat în calcul asemenea măsuri.

Totuși, caută soluții pentru eficientizarea costurilor. „În campusul central au rămas cinci clădiri neracordate la apă geotermală (n.r. resursă folosită în mare parte din campus pentru încălzire) și vom investi în racordarea lor, ca să nu mai depindem de gaz. De altfel, distribuitorul de gaz ne-a notificat deja că nu mai poate să ne ofere gaz la valorile din contract”, a spus rectorul.

În plus, Universitatea caută să devină independentă energetic și să-și producă propriul curent necesar. „Ne dorim să investim în panouri fotovoltaice cât de curând”, a precizat Bungău.

În contextul în care unele universități din țară au anunțat că vor ține cursuri online, tocmai pentru a face economie la costurile de electricitate și încălzire, rectorul Universității din Oradea a declarat că, deocamdată, nu ia în calcul o asemenea variantă. „Nu aș vrea să ajungem acolo, mă bucur foarte mult că studenții au putut reveni fizic în campus, sunt atât de încântat să-i văd aici! Dacă vom avea costuri relativ bune, pentru că folosim apa geotermală, și vom mai compensa cu investițiile fotovoltaice, atunci nu va fi cazul să luăm alte măsuri. Dar rămâne să vedem facturile din noiembrie”, a mai spus Constantin Bungău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!