Zeci de studenţi străini care învaţă la Universitatea din Oradea au avut ocazia să vadă şi, mai ales, să guste preparate româneşti. Special pentru ei, angajaţii Universităţii au organizat o seară românească, la care mesele au fost pline de bucate specifice ţării noastre. Cu acest prilej, a fost redeschisă şi cantina din campusul studenţesc.

Evenimentul a avut loc joi seară şi, potrivit unui comunicat al Universităţii, au participat 75 de studenţi străini din ţări ca Guatemala, Columbia, Maroc, Mexic, Peru, Siria, Iran, Muntenegru, Iordania, India, Turcia, Italia, Franța, Portugalia, Kenya, Ghana, Spania, Liban. Pentru a respecta rigorile medicale încă în vigoare, tinerii au mers în serii la cantină. Alături de ei au fost şi studenţi români, care îi ajută să se acomodeze în Oradea.

Pe mesele încărcate s-au găsit mâncăruri de toate felurile: sarmale, răcituri, varză cu carne, salate de vinete, ciuperci sau cartofi, fasole cu ciolan, frigărui de pui, clătite umplute cu carne. Pentru studenții din lumea arabă sau musulmană s-au pregătit chiar și preparate din oaie (stufat de miel). La desert s-au servit mere coapte, papanași cu gem și smântână ori cremă de zahăr ars. „Despre bucuria studenților străini, care au descoperit bucătăria românească, vorbește cel mai bine faptul că ospătarii nu pridideau să reumple platourile”, a transmis Universitatea.

Experienţa românească a străinilor a fost completată de ansamblul de muzică populară al Universității din Oradea, coordonat de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu. Orchestra și solistele ei au prezentat un program de cântece tradiționale, din mai multe zone folclorice ale țării. La finalul concertului, pentru numeroșii studenți de limbă spaniolă prezenți și, după cum s-a văzut, nu numai pentru ei, Andrada Oros, studentă în anul I, la Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, a interpretat șlagărul internațional „Feliz navidad” (Crăciun fericit).

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Biroul Admitere, cu sprijinul Departamentului de Muzică al Facutății de Arte din cadrul Universității din Oradea.

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, în acest an la Oradea învaţă un număr record de studenţi străini, 244, originari din 64 de ţări.