Dacă se pot comenta destule pe seama organizării amatoriceşti şi a popularizării insuficiente, puţine critici pot fi aduse asupra consistenţei manifestărilor grupate în Studfest, festivalul studenţilor orădeni sponsorizat cu bani grei atât de municipalitate (90.000 de lei numai de aici), cât şi de o mulţime de companii.

Cu toate acestea, efectul lui a fost extrem de palid în urbe, dovada cea mai elocventă fiind concertele din weekend, cu nume sonore ale vieţii muzicale româneşti, dar care nu au adus publicul scontat, chit că erau oferite gratuit, prin grija sponsorilor!

Vineri seara, de exemplu, la discoteca No Problem, băieţii de la Paraziţii au strâns abia vreo 250 de tineri, marea majoritate studenţi atraşi, mai mult, de atmosfera de discotecă decât de concert.

În mod clar, invitaţia adresată de organizatori orădenilor, de a se prezenta în număr mare la manifestări, aducând cu ei, pe post de bilet de intrare, câte o carte care să fie donată basarabenilor, nu a stârnit ecou. Pe lângă că spectatori din afara mediului studenţesc au fost foarte puţini, nici măcar vreun loc amenajat pentru donarea cărţilor nu exista, iar liderul studenţilor din Senat, Adrian Dume, părea că nici nu ştie despre ce e vorba.

Patronul discotecii, Cătălin Ilea, care nu a pus bilete la intrare, ci doar tichete valorice de 10 lei, de care clienţii puteau apoi să îşi comande băuturi de la bar, era şi el stupefiat de slaba prezenţă. "Ceva nu e în regulă cu oraşul ăsta. Dacă era vreun manelist, sau vreo seară de-a liceelor, era plin!", spunea gazda.

Cu toate acestea, Cheloo, Ombladon şi Freaka şi-au făcut treaba, susţinând un spectacol de excepţie, spre ciuda celor care, deşi ar fi dorit poate să îi vadă şi să îi audă live, au preferat să lenevească pe-acasă.

La fel s-a întâmplat şi duminică seara, în parcarea din faţa Lotus Center. Mihai Mărgineanu şi trupa sa au produs un concert extraordinar, presărat cu glume haioase şi momente de interpetare virtuoase, pe o sonorizare perfectă, dar toate acestea în faţa a... nici 200 de spectatori! Din care, din nou, jumătate au fost sutdenţi implicaţi, probabil, şi în organizare...

A fost momentul care, de altfel, a închis Studfestul - un festival ce şi-a dorit multe, a avut multe la dispoziţie, dar a realizat, totuşi, destul de puţin. Rămâne de văzut, la o analiză mai aprofundată, care ar fi cauzele şi "vinovaţii"...