Mai puţin de 100 de persoane s-au strâns, joi seară, în Piaţa Unirii din Oradea pentru a manifesta împotriva restricţiilor impuse în pandemia Covid-19. Dat fiind numărul mic al manifestanţilor, de data aceasta nu a mai fost organizat un marş prin oraș. Manifestanţii, însă, au promovat o nouă teorie, cum că masca ar conţine "nano-viermi", iar deputatul Mihai Lasca a propus să ţină un moment de reculegere pentru victimele care au murit răpuse de infecția cu noul coronavirus.

Prea puțini pentru marș

Manifestanţii s-au strâns în jurul orei 20, imediat după ce sportivul Sandu Lungu - care de altfel nu a rămas la protest, el delimitându-se de orice mişcare cu iz politic - a susţinut, tot în Piaţa Unirii, un antrenament în aer liber alături de mai mulţi sportivi şi pasionaţi de fitness, tocmai pentru a protesta în acest fel împotriva faptului că sălile de fitness sunt închise.

Deşi iniţial şi-au propus să pornească într-un marş către cartierul Ioşia, până la urmă protestatarii, al căror lider a fost deputatul Mihai Lasca, exclus din AUR din motive că şi-a ascuns trecutul penal, au renunţat la idee.

Totuşi, manifestanţii au fost gălăgioşi, cu vuvuzele, strigând din când în când sloganuri precum "Jos pandemia!", "Jos masca!", "Jos Guvernul!", ba la un moment dat au încercat să-i îndemne şi pe poliţiştii din zonă să nu poarte masca de protecţie, scandând: "Jos masca, poliţia!".

Discursuri controversate

Cei care s-au perindat pe la microfon au avut discursuri diverse, de la mesaje precum afirmaţia – neargumentată şi nesusţinută prin nimic – cum că măştile de protecţie ar conţine aşa numiţi „nanoviermi”, până la faptul că guvernanţii nu gestionează corect această pandemie. 

Un alt discurs controversat a fost al unui cetăţean care a susţinut că "Covidul e o minciună de la masoni, de la illuminati, nu există Covid", alţi protestatari comentând ironic faptul că presa redă comunicatele oficiale legate de infectări şi decese. 

Un moment inedit a fost cel în care - în contextul în care în toamna anului trecut susţinea că nu crede în Covid - Mihai Lasca le-a cerut celor prezenţi să ţină un moment de reculegere pentru cei decedaţi în urma infecţiei cu Sars-Cov-2. Însă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

"Oamenii mor în spital. Nu ştiu protocoalele autorităţilor.... Am pierdut 20 şi ceva de mii de români. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar cert e că începe să se dovedească că măştile pe care le purtăm sunt infectate, conţin nano-viermi care ajung în plămânii oamenilor", a susţinut Mihai Lasca, adăugând că și copiii și bătrânii poartă „măști toxice” care le-ar face rău.

Acesta a fost întrerupt la microfon de un alt protestatar, Andrei Boroş, prezent la multe dintre protestele de până acum: "Am primit un update acuma, s-a confirmat oficial. Domnul Victor Ciutacu a spus că se închide România o lună de zile, exact ca-n Franţa. Deci, în concluzie, începe weekendul, vă rog să anunţaţi pe toată lumea, să ne unim toate forţele şi să facem cumva să ne facem auziți. Se-nchide România pentru o lună de zile. Vor să o închidă, asta e ideea", a spus el la microfon, cu toate că o asemenea decizie nu este discutată, în prezent, de autorităţi.

În jurul orei 21, în Piaţă mai erau doar 60 de persoane. La un moment dat vedeta serii a devenit excentricul Lupul Orădean, care i-a animat pe cei prezenţi, care l-au denumit "viitorul preşedinte", în glumă. "Hai de aici, mi-am dat seama de nivelul culturii din România...", le-a zis un adolescent prietenilor săi.

Bineînţeles, cei mai mulţi dintre protestatari nu au purtat mască de protecţie, nici nu au păstrat distanţa, însă manifestarea s-a derulat fără incidente.

Deputatul Lasca a spus că oamenii se vor întâlni şi vineri în centru şi sâmbătă, şi duminică. "Transmit un mesaj Guvernului că Oradea nu va ceda şi nu va face un pas în spate. Suntem hotărâţi să ne câştigăm libertatea", a spus Lasca, în aplauzele şi ovaţiile celor prezenţi.