USR nu e nici pe departe ceea ce pretind șefii partidului, iar mult trâmbițata meritocrație rămâne un slogan pentru creduli, reclamă un grup de USR-iști bihoreni, nemulțumiți că deputatul Silviu Dehelean trage sforile pentru a promova în funcția de subprefect un personaj lipsit de competență.

În filiala județeană a USR a izbucnit un nou scandal, „disidenții” cerând conducerii să stopeze mascarada desemnării persoanei care îi va reprezenta în cea mai importantă poziție executivă în următorii ani.

Omul lui Dehelean

Pe 10 februarie, la o săptămână după ce BIHOREANUL arăta că favorit pentru numirea ca subprefect este un apropiat al deputatului Silviu Dehelean, Biroul Județean (BJ) al USR Bihor s-a întrunit pentru a pecetlui decizia printr-o „procedură de selecție internă”. Pe primul loc a ieșit, în ciuda votului, cine a vrut deputatul, iar asta fiindcă, deși Dehelean a demisionat de nevoie de la șefia filialei după eșecul din alegerile locale - când USR n-a „scos” nici măcar un primar de comună, niciun consilier local în Oradea și niciun consilier județean -, conduce prin oamenii săi din BJ.

La competiție au participat 6 doritori: Carmen Dumitriu (contabilă), Ciprian Frunză (profesor de muzică), Mircea Matei (specialist Frontex în Olanda), Daniel Palaghianu (contabil), Ioana Roman (juristă) și Marius Șovarschi (ex-polițist), cel din urmă fiind și favoritul deputatului, în ciuda a două handicapuri majore. De 4 ani Șovarschi practic șomează, deținând o firmă de consultanță în afaceri fără nicio activitate, și e acuzat că a prejudiciat imaginea USR înaintea alegerilor locale.

Atunci, BIHOREANUL a dezvăluit o înregistrare în care, împreună cu un ONG-ist, Cosmin Jurcan, plănuia o „gherilă” pe Facebook pentru decredibilizarea liderului PNL Bihor, Ilie Bolojan, prezentat drept corupt, dar care trebuia atacat „sub acoperire”. Scopul era de a rupe din scorul liberalilor, iar voturile pierdute de aceștia să revină „oamenilor noi”, ceea ce nu s-a întâmplat. Ba, din contră, Șovarschi s-a compromis penibil...

Fără criterii

Criticii lui Dehelean afirmă că la ședința BJ au participat 18 din cei 19 membri, dar s-au înregistrat 19 voturi la  „jurizarea” în baza căreia trebuia trimisă conducerii centrale o listă cu trei propuneri. La vot, primul a fost Palaghianu (15 sufragii), urmat de Roman (12 voturi), de Șovarschi și Dumitriu (câte 9), Matei (5) și Frunză (2). Pentru locul III s-a făcut balotaj între Șovarschi și Dumitriu, cel dintâi primind 13 voturi, iar colega sa 6.

În loc, însă, ca la București să fie trimisă lista conform ordinii votate - adică Palaghianu, Roman, Șovarschi - aceasta a fost inversată, cu Șovarschi pe primul loc, și abia după un mic scandal a fost trimis și procesul-verbal corect, dar după expirarea termenului impus de conducerea partidului.

Așa-zisa selecție a fost un fake, acuză o parte din USR-iști. Nu au existat criterii de competență, ci au contat doar simpatiile membrilor BJ, controlat de Dehelean. Practic, cei 6 pretendenți la postul de subprefect au depus doar un CV și un filmuleț de prezentare. Mai mult, 4 dintre ei sunt membri ai BJ, deci s-au votat pe ei înșiși, iar unul, Ioana Roman, a mințit în CV că ar fi membră USR din 2019, deși a migrat din PNL anul trecut.

Sesizare

22 dintre cei mai cunoscuți USR-iști, între care Delia Ungur, Alin Dobai, Cristian Klapan, Vasile Dumitriu, Andrei Popa și Cristian Rusu (fost președinte al filialei), au reclamat neregulile Biroului Național printr-o petiție. Doi candidați, subliniază ei, au dovedit „derapaje majore de la valorile și principiile USR și nu au profilul moral să ne reprezinte la Prefectura Bihor”: Roman, pentru că a mințit în CV, iar Șovarschi, pentru „strategia” anti-Bolojan demascată de BIHOREANUL. „A dovedit că poate crea prejudicii nu numai propriei persoane, ci și altor membri și USR în general”, spun contestatarii.

Dehelean nu le dă, însă, nicio șansă. Potrivit acestuia, petiția nu are greutate, fiind semnată de doar „22 membri din 1.000”, și e neîntemeiată, „pentru că procedura de selecție nu a încălcat statutul”, iar ordinea propunerilor, despre care contestatarii spun că a fost inversată, „a fost corect trimisă Biroului Național și inițial, și ulterior”. Ba, mai mult, nici nu ar conta ordinea, spune deputatul, toate trei propunerile fiind egale. Iar Șovarschi ar merita să fie subprefect fiindcă „prin munca lui voluntară timp de 5 ani pentru partid a adus servicii USR”.

Deocamdată, conducerea partidului a luat act și de propunerile „măsluite”, cu Șovarschi în frunte, și de criticile nemulțumiților, iar subprefectul ar urma să fie numit, potrivit lui Dehelean, până pe 10 martie. Zarurile, însă, au fost aruncate...


UPDATE: O replică-insinuare

Ulterior publicării articolului, pe conturile de Facebook ale USR Bihor și ale unora dintre apropiații deputatului Silviu Dehelean a fost postat un mesaj, trimis și BIHOREANULUI sub forma unei „replici”, textul insinuând, în mod mincinos, că autorul articolului nu ar fi reținut spusele acestuia.

„USR Bihor a primit cu bucurie și responsabilitate vestea că unul dintre membrii săi va avea privilegiul de a îndeplini un rol atât de important în administrația publică din județul nostru”, se arată în postarea-replică neasumată de persoanele din conducerea filialei, susținând că „în momentul acesta nu cunoaștem numele subprefectului USR de Bihor și nici nu ne implicăm direct în alegerea lui, căci acest lucru ar încălca un statut de etică, unul în care credem cu tărie” (sic!).

Pe de altă parte, autorii anonimi ai replicii susțin că deși „am avut o conversație cu redacția (n.r. - în realitate deputatul Dehelean fiind contactat de jurnalist), se pare că informațiile pe care le-am transmis, cu aceeași deschidere cu care am obișnuit mass media locală, au fost considerate prea puțin interesante, preferându-se un materiale de tipul „senzațional”, care, din punctul nostru de vedere, nu face cinste nimănui”, și acuză presa că „ar putea să încerce să influențeze deciziile interne ale partidelor politice sau să caute să subminieze un proces de alegeri interne perfect democratice”.

În postarea-replică se repetă că „de la început Procesul-verbal de ședință a fost trimis la București si a fost în conformitate cu clasamentul propunerilor rezultat în urma votului din Oradea, dar și că cele trei nominalizări sunt considerate egale în ochii forului intern decizional, Biroul Național”, adică fix spusele deputatului Dehelean citate de BIHOREANUL, și nu ignorate, așa cum se pretinde. 

În fine, postarea-replică mai susține, mobilizator: „Cât despre disensiunile din interiorul filialei noastre, credem că acesta este la rândul său un subiect fals. Organizația USR Bihor crește, având în momentul de față peste 1,000 de membri și numeroase proiecte în diverse stadii de dezvoltare. E firesc să apară și nemulțumiri individuale, însă acestea pălesc prin comparație cu consensul care există, aici, acum”.

BIHOREANUL precizează că nici USR Bihor și nici deputatul Silviu Dehelean nu au fost privați de dreptul de a-și expune pozițiile, acesta fiind dealtfel citat corect în articol, fără nicio distorsiune. Pe de altă parte, după apariția articolului despre petiția celor 22 de USR-iști disidenți, pe diverse grupuri ale unor USR-iști apropiați deputatului Dehelean a fost lansată propunerea excluderii celor 22 de semnatari ai petiției către Biroul Național al partidului. Democratic și „consensual”...