Social-democraţii bihoreni au sărbătorit duminică seară cu suc şi cafea intrarea candidatului partidului, Mircea Geoană, în cel de-al doilea tur de scrutin. "Şampania rămâne pe 6 decembrie", a promis senatorul Ioan Mang, liderul PSD Bihor.

În tensiune

Reprezentanţii PSD Bihor s-au adunat duminică seară la sediul PSD aşteptând cu sufletul la gură primele rezultate. Cu câteva minute înainte de ora 21 când, după închiderea urnelor, urmau să fie făcute publice rezultatele exit-pollurilor, biroul senatorului Ioan Mang era plin ochi. Subprefectul Claudiu Pop, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, purtătorul de cuvânt Ioan Chelemen şi fostul decan al Facultăţii de Arte, Cornel Durgheu, sunt doar câţiva dintre pesediştii care s-au prezentat la sediu.

Atmosfera este apăsătoare. Subprefectul Pop "zapează" telecomanda televizorului, trecând minute în şir de la un post tv la altul. Obosit după drumurile făcute prin "teritoriu", senatorul îmbrăcat într-o helancă gri se leagănă în scaun încercând să-şi omoare nerăbdarea. Pe ecran rubricile ce urmează să afişeze rezultatele exit-poll rulează aleatoriu cifre ca la tragerile la sorţi. "Mută, te rog, de aici, că mai rău ne enervează", gesticulează Mang, adresându-se secretarei.

Atins din greşeală, panoul cu Mircea Geoană care ornează biroul senatorial, proptit cu o mapă şi un teanc de materiale de propagandă, îşi pierde echilibrul şi aşa precar. Prezidenţiabilul se prăbuşeşte cu faţa la birou, zdrăngănind puternic. "Mircea, nu cădea tocmai acum", protestează senatorul zâmbind. Asistenţa râde molcom, dar gheaţa s-a spart...

"Geoană îl poate învinge pe Băsescu"

Primele rezultate au fost aşteptate cu sufletul la gură. Dacă la cele 32,8 procente ale candidatului PD-L, Traian Băsescu, s-a lăsat o linişte mormântală, rezultatul de 30% scos de Geoană a fost primit cu urale. "Aşa, măăi!", strigă Ioan Chelemen. Entuziaşti, social-democraţii fac deja planuri. "E clar, de la Vadim luăm 3%...", spune Claudiu Pop. Mang îl completează: "De la Kelemen Hunor mai scoatem măcar două din cele trei procente...". Şi socoteala continuă.

Pesediştii sunt convinşi că prezidenţiabilul lor va atrage cele mai multe voturi de la simpatizanţii candidaţilor învinşi graţie unui curent anti-băsescian. "Eu zic că rezultatul de la ora 21 arată clar că Mircea Geoană a fost candidatul care îl poate învinge pe Traian Băsescu. Singurul candidat, aşa cum am spus încă de la începutul campaniei", le-a declarat Mang jurnaliştilor adunaţi la sediul PSD.

Senatorul spune că dacă nu ar fi avut în spate maşinăria de partid a PDL, Băsescu ieşea pe locul doi. "Ne-am fi dorit să fie Geoană primul, dar ţinând cont că pedeliştii au făcut tot posibilul să fie la toate butoanele şi au acţionat pe toate planurile, mituind primari cu fonduri de la bugetul central şi multe altele, rezultatul e foarte bun", consideră social-democratul, adăugând că rezultatul de acum nu este decât o amânare a victoriei pe 6 decembrie. "Sunt convins că peste două săptămâni îl vom învinge pe Traian Băsescu!".