Județul Bihor ocupă locul doi în țară la numărul de cereri de plată a subvențiilor la hectar.

Printre cele mai multe cereri din țară...

Anul acesta, fermierii bihoreni au depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură aproape 34.000 de cereri de plată a subvențiilor la hectar.

„În perioada 1 martie - 9 iunie, la APIA Bihor au fost depuse 33.776 de cereri pentru o suprafață de 326.853,52 hectare, ceea ce înseamnă că suntem pe locul 2 în țară din punct de vedere al cererilor preluate”, a declarat directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

În capul clasamentului se află județul Suceava.

„Pentru comparație, APIA Bihor se situează pe locul 2 în România cu cele 33.776 cereri de plată preluate pentru o suprafață de 326.843 hectare. Pe locul întâi se află județul Suceava, cu 41.892 de cereri pentru circa 204.000 hectare. Probabil acolo, fiind zonă montană, sunt mai mulți fermieri, pentru că terenurile agricole sunt mult mai fărâmițate”, a zis Roman.

.... dar totuși mai puține decât în 2022

Chiar și așa, numărul cererilor de plată a subvențiilor depuse la APIA Bihor este în scădere față de anul 2022.

Potrivit directorului Roman, „la o analiză comparativă a datelor, se observă că, față de anul anterior, numărul cererilor a scăzut cu 491, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 1.924 hectare”.

Conform evidențelor, numărul de cereri unice de plată a crescut cu 4 cereri în cazul fermierilor cu peste 50 de hectare și a scăzut cu 495 de solicitări la fermierii cu sub 50 de hectare.

Directorul APIA Bihor consideră „îmbucurătoare” scăderea numărului cererilor de plată.

„Avem cu 491 de cereri mai puțin, în paralel cu creșterea suprafeței agricole cu aproape două hectare, ceea ce este îmbucurător. Acest lucru înseamnă că se comasează suprafețele agricole sau sunt tineri care, pe lângă terenul agricol pe care îl au, au preluat fermele de la familie în vederea depunerii de cereri pe «tânărul fermier»”, a explicat directorul.

Urmează verificările!

În perioada următoare, angajații APIA Bihor vor verifica în teren veridicitatea cererilor de plată depuse de agricultorii bihoreni.

„Avem cinci echipe, de câte doi funcționari, care în următoarele săptămâni vor verifica în teren situația declarată în cererile fermierilor”, a arătat directorul.

Conform evidențelor, numărul fermierilor care au declarat, intenționat sau din greșeală, date incorecte cu privire la starea terenurilor deținute este unul relativ mic.

„Avem 706 parcele de teren care, conform declarațiilor, au ieșit din limitele de anul trecut sau în cazul cărora au apărut modificări ale categoriei de folosință. Din ce spun colegii mei, doar 10% dintre suspiciunile de eroare se confirmă”, a spus Ioan Sorin Roman.

În paralel, angajații APIA, împreună cu cei ai Direcției Județene pentru Agricultură Bihor, și-au programat verificări ale exploatațiilor în cazul a 42 de fermieri care s-au înscris în programul „Tomate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!