Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş suferă de unul dintre paradoxurile greu explicabile ale sistemului sanitar autohton: în ultimii ani, unitatea a început să se doteze cu echipamente medicale moderne pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, dar aceştia trebuie să lupte nu doar cu boala, ci şi cu un duşman greu de biruit: gândacii de bucătărie.

Existenţa scârboaselor insecte l-a obligat pe un beiuşean care îşi veghea tatăl în ultimele zile de viaţă să treacă printr-un adevărat coşmar. "Noaptea, când dormea, trebuia să am grijă să nu urce pe el", spune omul, revoltat de situaţie.

"Adevărata stare..."

La mijlocul lunii trecute, un medic veterinar din Beiuş, Răzvan Şuteu, posta pe Facebook imagini din secţia de Interne a Spitalului Municipal, arătând cum gândacii de bucătărie se plimbă nestingheriţi pe coridoare şi prin toalete, dar şi în saloane, urcând pe pereţi, pe noptiere, ajungând în farfurii şi în căni, unul fiind filmat într-un pahar cu ceai, ba chiar şi pe paturile bolnavilor.

"Starea adevărată a spitalului Beiuş, dincolo de toate laudele edililor. Secţia Interne. Doamnelor şi domnilor funcţionari şi funcţionărese, domnule primar, voi unde vă internaţi când vă îmbolnăviţi? Unde vă internaţi rudele? Nu în Beiuş, asta-i sigur! Ipocriţilor!", a comentat omul imaginile în care se vedeau şi alte hibe: pereţi cu tencuieli căzute, prize rupte, uşi stricate.

Petru Mlendea, primarul oraşului BeiuşContactat de BIHOREANUL, primarul Beiuşului, Petru Mlendea (foto), nega evidenţa, susţinând că "se exagerează". Potrivit acestuia, nu se putea vorbi despre "o invazie", gândaci existând doar "într-o anexă în care nu era depozitat nimic şi într-un salon", şi garanta că "s-a intervenit imediat şi s-a înlăturat problema". Concitadinii l-au contrazis, replicând că problema e veche de ani de zile. "Îţi vine să vomiţi când intri într-o baie de spital", a comentat un beiuşean.

De când lumea...

Sorin Vesa, directorul Spitalului din BeiuşBIHOREANUL a vizitat spitalul din Beiuş şi, surpriză, inclusiv managerul l-a contrazis pe edil. "Gândacii sunt contemporani cu spitalul. Lucrez aici din 1980 şi de atunci erau peste tot. Clădirea a fost dată în folosinţă în 1954, de atunci s-au reabilitat numai secţiile de la etajul II, de Chirurgie şi Cardiologie, nu şi cea de Interne", i-a spus reporterului dr. Sorin Vesa (foto). Managerul afirmă că a preluat funcţia anul trecut, când a fost angajată o firmă care să asigure dezinsecţia, dar, deşi se face lunar, operaţiunea nu e eficientă. "Luna trecută s-au făcut trei dezinsecţii, în aprilie patru. Am cerut firmei să schimbe substanţele folosite".

Primăria a alocat spitalului bani pentru zugrăvire anul trecut, dar în loc să facă "o spoială", noua conducere a preferat "să-i punem deoparte, ca să avem cofinanţare pentru un proiect de reabilitare integrală în valoare de aproape 3 milioane euro", ce include atât anveloparea clădirii spitalului şi montarea de panouri fotovoltaice pe acoperiş, cât şi schimbarea tuturor instalaţiilor electrice şi sanitare, precum şi a ferestrelor şi uşilor. "Când am preluat funcţia, în primele luni, nici nu ştiam cum mă cheamă. În aprilie 2017 spitalul avea datorii de 947.000 lei, în aprilie 2018 mai avem 91.000 lei. Am redus şi cheltuiele laboratorului, şi altele, ca să avem bani pentru reabilitare", spune managerul.

Mutaţi cu... cămara

Până ca proiectul să fie aprobat, după "sesizarea" de pe Facebook, problema gândacilor a fost rezolvată, totuşi, destul de simplu. "După cum le spune şi numele, gândacii de bucătărie provin din bucătărie. Ca să controlăm problema gândacilor care afectează secţia de Interne, am decis să dezafectăm magazia de alimente, care se află sub secţie. Oricum, nu mai e cazul să adunăm inutil stocuri de alimente, nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să cumpărăm tone de cartofi", spune Vesa.

O soluţie simplă, mult mai simplă decât elaborarea proiectului de reabilitare, dar la care pare să nu se fi gândit nimeni până la reclamaţia unui beiuşean. Şi care, cel puţin deocamdată, de vreme ce la vizita BIHOREANULUI insectele dispăruseră, pare să fi dat rezultate. Chiar dacă operaţiunea n-a costat, practic, mai nimic...