Gata cu distracţia şi cu vacanţa! Cei aproximativ 96.500 de elevi bihoreni s-au reîntors luni în şcoli, anul şcolar 2014-2015 începând în toate unităţile de învăţământ din judeţ. Cei mai emoţionaţi elevi sunt, evident, cei în primul an dintr-un ciclu gimnazial, adică cei din clasele zero, a V-a şi a IX-a.

În prima zi de şcoală, alături de elevi şi profesori au fost, bineînţeles, părinţii, bucuroşi să-şi vadă copiii în bănci. Şi, aşa cum era de aşteptat, traficul orădean este martor al începerii şcolii, pe majoritatea străzilor din centrul oraşului circulându-se cu dificultate în primele ore ale dimineţii.

Don Orione, primii

La Liceul Don Orione, noul an de învăţământ a început duminică, aşa cum se întâmplă în mod tradiţional, pentru ca părinţii şi copiii să evite aglomeraţia de luni dimineaţă şi adulţii să nu fie nevoiţi să lipsească de la serviciu. Invitaţii speciali au fost Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul unit al Oradiei, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa (prezent în tripla sa calitate, de oficial, de profesor şi de bunic a doi copii care învaţă aici), prefectul Claudiu Pop şi viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan.

Cel mai aplaudat vorbitor a fost, ca în fiecare an, părintele Mihai Fechetă, preot la biserica din apropiere, de care copiii sunt extrem de ataşaţi şi care se ocupă, zi de zi, mai ales de cei de la grădiniţă.

"Vi-l prezint pe cel care nu mai are nevoie de nicio prezentare", a spus directorul şcolii, profesorul Alexandru Stoica, despre părintele Mihai, care s-a adresat apoi celor de faţă pornind de la cuvintele Papei Francisc.

Asemenea Papei Francisc, părintele Mihai a spus că şcoala trebuie iubită, din cel puţin trei motive: "Ne deschide asupra realităţii. A merge la şcoală înseamnă a deschide mintea şi inima asupra realităţii. Şi nu trebuie să ne temem de realitate, şoala ne învaţă să înţelegem realitatea. Un alt motiv este faptul că şcoala este loc de întâlnire. Şcoala nu este o parcare, este un loc de întâlnire pe drum. Noi avem nevoie de această cultură a întâlnirii pentru a ne cunoaşte, pentru a ne iubi, pentru a merge pe acelaşi drum împreună. Şi apoi iubesc şcoala pentru că învaţă adevărul, binele şi frumosul. Merg împreună toate trei: educaţia nu poate fi neutră. Ori e pozitivă, ori e negativă, ori ajută la dezvoltarea unei persoane, ori o deprimă până într-atât încât uneori ajunge s-o corupă. Dar în educaţie este foarte important ceea ce am auzit astăzi: este totdeauna mai frumoasă o înfrângere curată decât o victorie murdară!".

Nu fiţi şomeri cu diplome!

La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, festivitatea de debut a anului şcolar a început luni la ora 10, în prezenţa a sute de elevi şi părinţi, dar şi a oficialităţilor, prefectul Claudiu Pop şi primarul Ilie Bolojan. În timp ce prefectul a lăudat Colegiul, "unul dintre cele mai bune licee, cu cele mai bune rezultate, cu cei mai buni profesori, cei mai exigenţi profesori", primarul Bolojan s-a adresat elevilor, îndeosebi celor din ultimii doi ani de liceu.

"Îi rog să fie atenţi la ce optează să facă în viitor. În afară de tendinţele care sunt la modă în absolvirea unui profil sau altul, există o realitate: România şi Oradea are nevoie de ingineri, să întărim disciplinele tehnice", a spus Bolojan, vorbindu-le elevilor despre necesitatea de a se integra pe piaţa muncii, nu de a fi nişte "şomeri cu diplome".