Apele curgătoare din Bihor sunt pline de gunoaie, mai ales de flacoane din plastic, care nu doar că lasă o impresie proastă turiștilor, ci îi pun la treabă și pe vecinii din Ungaria, care pretind ca România să trimită muncitori sau bani pentru a contribui la curățenie.

Spre Ungaria

„De câțiva ani, suntem gunoierii apelor. Dezvoltăm o nouă activitate, din păcate, 30-50 de oameni din efectivul nostru strâng gunoaie. Problema este mare, se amplifică în ultimii ani și este una transfrontalieră”, a declarat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural.

El a precizat că probleme serioase sunt pe râurile din bazinul Someș, care duc cantități uriașe de gunoaie spre Ungaria, mult mai multe decât apele din Crișana „Noi stăm un pic mai bine nu pentru că am fi mai bine educați, dar avem o grămadă de baraje, de exemplu pe Crișul Repede de la Drăgan până la Fughiu o salbă de baraje, unde se lucrează și se scot acești plutitori”, a explicat șeful ABA Crișuri.

Pe Ier și Barcău

Gunoaiele ajung în ape fie pentru că sunt deversate direct, fie pentru că sunt aruncate în albia majoră a râurilor și pârâurilor, iar la inundații sunt „măturate”.

Ca să curețe râurile din Bihor, Administrația Bazinală de Apă Crișuri are de gând să monteze mai multe sisteme de captare a deșeurilor plutitoare.

La Diosig, pe râul Ier, va fi amenajat în acest an un sistem de colectare cu cinci grătare cu acționare electronică, din care trei mobile și două fixe, care vor fi montate în râu și care vor opri gunoaiele. Apoi, două benzi transportoare care vor duce PET-urile spre o platformă betonată, unde apoi vor fi sortate și trimise la reciclare.

Pentru lacul de acumulare de la Barcău, ABA va cumpăra un utilaj acvatic cu care să adune gunoaiele, care le va lăsa pe o platformă de beton anume amenajată, și un utilaj terestru, care va sorta mizeriile. „Pe Barcău strângem tot ce ne descarcă Sălajul”, a precizat Pásztor.

„Capcane” pentru gunoaie

Pe Crișul Negru, la Tinca, unde, de asemenea, cantități mari de gunoaie ajung în apă, ABA va monta un sistem „litter trap” (precum cel din fotografia de jos), compus dintr-o capcană, adică o cutie plutitoare realizată din plastic reciclat, cu două brațe, care va „înghiți” PET-urile ce plutesc pe râu. Ea va fi fixată pe piloni și va avea o capacitate de 5 mc.

Pásztor a anunțat că un sistem similar va fi montat și la Oradea, pe Crișul Repede, în zona cunoscută de localnici drept Țincapana. „Guvernul României a reușit să încheie cu Olanda un acord pentru două astfel de echipamente, prin Green Group. Mâine sosește unul la Oradea, altul la Satu Mare. În săptămâna următoare vom instala acest echipament calitativ și tehnic foarte avansat”, a precizat șeful ABA Crișuri.

Toate aceste sisteme sunt avizate de Administrația Națională Apele Române, iar ABA mai așteaptă doar să primească finanțarea necesară pentru cele care trebuie achiziționate.

Pásztor Sándor a mai precizat că ABA Crișuri dă amenzi bihorenilor pe care îi prinde că deversează gunoaie în cursurile de apă.

Vezi o prezentare detaliată făcută de ABA Crișuri: