„Suntem peste tot acasă / Porţile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Şi iubită ca Rapid”. Clubul Rapid a fost dat în judecată de Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, pentru cunoscutul imn al echipei de fotbal, mai precis pentru faptul că Rapid ar fi folosit versurile în scopuri comerciale, inscripționându-le pe diferite produse pe care fanii le pot cumpăra.

Potrivit Gsp.ro și Orangesport.ro, Andrei Păunescu cere clubului suma de 1 milion de euro, iar reclamația în instanță are ca obiect „drepturile de autor și drepturile conexe”. 

Rapid ar avea dreptul să utilizeze versurile lui Adrian Păunescu, dar nu în scopuri comericale.

În același proces, fiul lui Adrian Păunescu a acționat în instanță și alte entități, tot pentru drepturi de autor. Conform acelorași surse, de pildă, CFR Călători a fost dată în judecată pentru că a trecut versuri din imn pe locomotiva dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Rapidului, iar firma Mobexpert a fost dată în judecată pentru că are la vânzare anumite produse cu versurile imnului. 

Clubul de fotbal a reacționat duminică printr-un comunicat de presă. „Am constatat cu surprindere faptul că Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu, a acţionat în judecată clubul nostru, formulând o reclamaţie care are ca obiect dreptul de autor şi drepturile conexe. Mai precis, suntem acuzaţi că am utilizat versurile din Imnul Rapidului în scopuri comerciale. Aşa cum ştiu suporterii rapidişti de toate vârstele, Imnul Rapidului a fost compus de către poetul Adrian Păunescu, la începutul anilor ’80, şi a devenit un simbol al rapidismului. De atunci, "Imnul" a fost intonat de sute de mii de ori, iar pasaje din el au fost folosite, începând cu perioada aceea, pe diverse elemente simbolistice sau materiale promoţionale (tricouri, căni, cărţi, programe de meci etc.)”, se arată pe pagina de Facebook FC Rapid 1923.

„În semn de respect şi omagiu pentru autorul "Imnului", sala de conferinţe a stadionului poartă numele Adrian Păunescu, iar la inaugurarea arenei din Giuleşti, Andrei Păunescu a fost invitat, contra cost, să intoneze Imnul, precizează clubul bucureştean. Aşa cum spuneam, ne surprinde faptul că am aflat de această reclamaţie doar din spaţiul public, fără vreo informare prealabilă verbală sau scrisă. Din respect, în primul rând pentru trecut şi istorie, până nu vom primi reclamaţia oficială, refuzăm orice fel de polemică legată de acest subiect”, au adăugat reprezentanții echipei de fotbal.

Cu câțiva ani în urmă, fiul lui Adrian Păunescu a povestit pentru Gsp.ro cum a apărut imnul echipei Rapid. „E povestea unui cântec uriaș pentru o echipă minunată”, spunea atunci Andrei Păunescu. 

„Acest imn s-a născut foarte simplu. Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista Flacăra, și pe Victor Niță, tot de la Revista Flacăra. Am ajuns la stadionul Giulești. Nu era zi de meci, era o zi în care Flacăra juca fotbal la poarta dinspre tunel, dinspre Teatrul Giulești. Ne încălzeam, urma să înceapă o miuță și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a zis lui Victor Socaciu: «Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec»”, a rememorat acesta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!