Alegerile pentru conducerea organizaţiei judeţene Bihor a PNL au produs, joi, mai multe surprize, cea mai mare fiind considerată alegerea lejeră a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, ca vicepreşedinte al organizaţiei, după ce cu câteva luni în urmă fusese mazilit din această funcţie în urma unei neînţelegeri cu secundul său de la CJ, Dumitru Voloşeniuc.

Bolojan: alegeri fără miză

Deşi nu mulţi ar fi pariat pe el, Radu Ţîrle a câştigat 354 de voturi din partea delegaţilor la Conferinţa judeţeană a PNL Bihor, clasându-se al cincilea între cei nouă vicepreşedinţi după numărul sufragiilor, în timp ce primarul Oradiei, Ilie Bolojan, cotat între favoriţi, a primit doar 311 voturi, fiind ales "in extremis", ultimul din cei nouă vicepreşedinţi ai organizaţiei.

Într-o declaraţie dată pentru BIHOREANUL, Bolojan a minimalizat situaţia, afirmând că alegerile nu au avut o miză atât de mare precum se percepe din afara partidului. "Neexistând o miză foarte mare a acestor alegeri, în condiţiile în care pentru funcţia de preşedinte a existat un singur candidat (n.r. - senatorul Cornel Popa), şi pentru că zonele s-au înţeles pe cine să susţină, unele zone şi-au votat doar candidaţii proprii, iar altele i-au votat şi pe candidaţii altora", a explicat Bolojan.

Primarul Oradiei a afirmat, de asemenea, că urmare a înţelegerilor făcute între reprezentanţii celor şase structuri zonale ale PNL Bihor, noua conducere a organizaţiei reflectă puterea acestora: "Biroul judeţean este un birou lucrativ, în care cea mai mare parte a membrilor au fost aleşi conform propunerilor venite de la şefii de zone".

Întrebat cum îşi explică, totuşi, numărul mare de voturi acordate de liberalii bihoreni lui Radu Ţîrle, Bolojan a răspuns eliptic: "Domnul Ţîrle a luat atât de multe voturi pentru că l-au votat cei care au dorit să-l voteze".

Locotenentul "Volo"

Mult mai puţin diplomat decât Bolojan este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, care şi-a mărturisit pentru BIHOREANUL dezamăgirea de a fi fost "trădat" de numeroşi colegi din judeţ. "Anumiţi bărbaţi politici nu şi-au respectat cuvântul dat", a spus ironic Voloşeniuc, explicând apoi că "am avut nişte înţelegeri prealabile, care nu s-au respectat la vot".

Întrebat cine i-a promis că-l va vota ca vicepreşedinte al PNL Bihor dar n-a făcut-o, Voloşeniuc a refuzat orice nominalizare. "Nu vreau să dau nume", a spus el, după care a afirmat că, totuşi, are satisfacţia de a fi simplu membru în Biroul judeţean. "Mai bine să fii locotenent într-o armată redutabilă decât general într-o armată de paie", a spus Voloşeniuc, comparând tenacitatea PNL cu lipsa de combativitate a altor partide.

Tot ungurii-s de vină

În timp ce o parte a liberalilor consideră că rezultatul alegerilor de joi este consecinţa faptului că în partid s-ar fi făcut "jocuri în favoarea lui Ţîrle" (la care ar fi contribuit inclusiv deputaţii Lucia Varga şi Nicolae Jolţa, dar şi senatorul Cornel Popa), alţii cred mai degrabă că şeful CJ a fost preferat lui Voloşeniuc numai pentru că ar fi mai puţin predispus decât acesta să încheie "aranjamente cu UDMR".

"Şi Bolojan a plătit pentru relaţia sa prea bună cu ungurii. Înainte de alegeri tocmai îl lăudase Alexandru Kiss, iar pe de altă parte unii colegi cred că primarul a cedat prea mult în faţa celor de la UDMR, oferind maghiarilor prea multe funcţii în conducerea diverselor direcţii din Primărie ori regii din subordinea Consiliului Local", a comentat rezultatul unul dintre membrii PNL Bihor, sub protecţia confidenţialităţii.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul: Surprize la alegerea conducerii PNL Bihor