Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a dat frâu liber frustrării de a fi numit, în glumă, “Ianoş”, cerând în finalul şedinţei de marţi a Consiliului Judeţean ca şi numele adversarului său de la PNL, Ilie Bolojan, să fie maghiarizat de presa locală.

De fapt, prin intervenţia sa, Mang a urmărit să pună semnul egalităţii între o iniţiativă despre care susţine că ar fi lansat-o în 2016, dar care nu este cunoscută de nimeni, şi una recent expusă public de primarul Oradiei, cu referire la dezvoltarea Aeroportului local în proximitatea celui de la Debreţin.

“PNL vinde Oradea”

“Dacă acum trei ani eu am propus să facem o alianţă cu Aeroportul din Debreţin şi am fost făcut Ianoş de presă, constat că după trei ani soluţia PNL pentru Aeroportul din Oradea este o alianţă cu Primăria Debreţin. Stau să mă întreb cum va fi numit de ieri preşedintele PNL Bihor, probabil că va fi numit Illyes sau nu ştiu cum se spune Ilie în limba maghiară”, a spus Ioan Mang la finalul reuniunii CJ de marţi.

Mai mult, Mang a amintit că, dacă despre el s-a spus că a “vândut” interesele Oradiei şi Bihorului vecinilor din judeţul Hajdu Bihar, la fel ar trebui să creadă orădenii şi bihorenii şi despre liberali. “Atunci se spunea că vând Oradea la unguri, acum o vinde PNL-ul la unguri, pe bucăţi sau pe de-a-ntregul”, a mai zis PSD-istul.

“Formula” lui Bolojan

Răbufnirea lui Mang survine la o zi după ce, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primărie, Ilie Bolojan a afirmat că ar fi de dorit o "formulă" de "alianţă" sau de "colaborare" între Aeroportul din Debreţin şi cel din Oradea, în caz contrar nefiind posibilă decât o "competiţie dură", din care ambele vor avea de pierdut.

„Gândiţi-vă că, dacă sunt două zboruri pe aceeaşi rută, unul din Oradea şi unul din Debreţin, pasagerii se vor împărţi. Pierderi ar fi în ambele părţi. Aceasta este formula câştigătoare, în care nu pierde nimeni”, a spus Bolojan luni, făcând referire la faptul că aeroporturile din cele două oraşe s-ar putea „înţelege” astfel încât fiecare să aibă zboruri spre destinaţii care să nu se suprapună.

Această propunere nu a fost, însă, făcută oficial de vicepreşedintele CJ Ioan Mang, care, de altfel, nici nu a iniţiat discuţii pentru ca Aeroportul din Debreţin să coopereze cu cel din Oradea, rămas, spre deosebire de cel vecin, fără nicio cursă externă.