Primarul Ilie Bolojan e singur până şi în sondaje. Convins, pe de o parte, că un politician dă randament în pe durata maximă a două mandate, iar pe de altă parte ofertat de două companii cu salarii de zece ori peste leafa de demnitar, edilul plănuia să-l lanseze şi susţină în alegerile locale din 2016 pe viceprimarul Mircea Mălan. Bolojan a ajuns, însă, prizonierul propriului succes.
BIHOREANUL a aflat că atât o cercetare sociologică făcută la iniţiativa sa, cât şi o alta, comandată din tabăra PSD, arată că după edilul în funcţie, cotat cu aproape 70% din intenţiile de vot ale orădenilor, cele mai mari şanse de a câştiga Primăria le are prefectul Claudiu Pop, urmat la distanţă de "pluton". Aşa că, dacă nu vrea să lase Oradea pentru întâia oară în mâinile PSD, Bolojan e practic condamnat să continue...
Adversarii recunosc
Senatorul Gavrilă Ghilea a aruncat bomba. Întrebat vinerea trecută, într-o conferinţă de presă, despre pregătirile alor săi pentru alegerile de anul viitor, copreşedintele PNL Bihor a dezvăluit, indirect, că liberalii n-au cum să piardă cea mai importantă poziţie, cea de primar al Oradiei. Dar cu o singură condiţie: candidat să rămână Ilie Bolojan. Ca dovadă, până şi adversarii au făcut cercetări ce indică acelaşi lucru. "În ce priveşte Oradea, parcă am auzit că s-a făcut un sondaj şi, din câte am înţeles, actualul primar are 68,6%", a spus senatorul.
Fără să-i pronunţe numele, Ghilea făcea aluzie la un recent sondaj efectuat la comanda actualului prefect Claudiu Pop, împins de liderul organizaţiei judeţene, Ioan Mang, să candideze la Primăria Oradea. Nu doar pentru că e cel mai bine situat după Bolojan, ci şi pentru că a fost până în urmă cu trei ani şeful PSD Oradea, iar după eliminarea fostului viceprimar Ovidiu Mureşan, organizaţia municipală nu are cu cine să iasă la înaintare fără să se facă de râs.
Made by IRES
BIHOREANUL a aflat că studiul la care a făcut aluzie Ghilea a fost efectuat astă vară, telefonic, de IRES-ul (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie) strategului PSD, Vasile Dâncu, pe 1.500 orădeni, cu marjă de eroare de 3%, în scopul determinării şanselor lui Pop.
Rezultatele sunt şocante. La clasica întrebare deschisă "Cu cine aţi vota dacă duminica viitoare ar fi alegeri?", 68,6% din subiecţi l-au nominalizat pe Ilie Bolojan. Procentajul depăşeşte scorurile liberalului din 2008 (50,3%) şi din 2012 (66,8%), iar distanţa faţă de următorii clasaţi e uriaşă. Claudiu Pop (foto) e pe locul secund cu 17%, iar pe trei ar fi cu 8% fostul viceprimar din perioada 2008-2012, Gheorghe Carp, acum manager la Spitalul Judeţean, în timp ce vicele liberal în funcţie, Mircea Mălan, ar împărţi firimiturile rămase cu udemeristul Cseke Attila. La întrebările închise, subiecţii au fost puşi să aleagă din diferite combinaţii, iar între Bolojan şi Pop scorul ar fi 68%-32% în favoarea celui dintâi, în vreme ce o confruntare Pop-Mălan ar fi câştigată de pesedist, cu 54%-46%.
În ce priveşte partidele, PNL este pe primul loc cu 38%, urmat de PSD cu 27%, şi de UDMR cu 20%, pe diferenţă bătându-se formaţiunile mici.
Confirmare liberală
Oricât de neverosimile, concluziile sondajului făcut în beneficiul PSD sunt întărite de un altul, efectuat la cererea lui Bolojan, la începutul toamnei, de către fostul său şef de cabinet din vremea când era prefect, Dumitru Ţiplea. Retras în afaceri, absolvent de Sociologie, acesta se bucură între liberali de reputaţia de a fi evaluat corect scorurile din 2008 şi 2012, iar acum îl indică pe actualul primar tot cu 66% din intenţiile electorale ale orădenilor.
Potrivit sondajului liberal, Claudiu Pop e cotat tot pe locul II, cu 16%, liberalii Carp şi Mălan au 7% şi respectiv 4%, între aceştia intercalându-se însă, pe locul al patrulea, udemeristul Cseke Attila, cu 4,5%.
Pop în creştere
Şi pesediştii, şi liberalii cred, totuşi, că rezultatul uluitor al lui Bolojan trebuie ponderat în funcţie de alţi doi parametri. Primul este scorul partidelor, capitol la care atât Bolojan, cât şi Pop sunt deasupra propriilor formaţiuni, doar Cseke fiind sub UDMR, în cazul lui existând însă riscul ca etnicii maghiari să nu fi fost sinceri în răspunsuri şi de fapt să-l voteze în mai mare măsură.
Pe de altă parte, consideră un sociolog consultat de BIHOREANUL, mult mai important este că în timp ce Bolojan şi-a atins nivelul maxim, Pop are potenţial de creştere, deoarece încă nici nu şi-a anunţat oficial intenţia de a candida, iar în campanie ar putea puncta, evidenţiind propria atitudine constructivă avută ca prefect (n-a sabotat, ca Mang, proiectele locale) şi criticând rateurile administraţiei liberale (de pildă întârzierile în lucrările finanţate cu fonduri UE).
La cum arată sondajele şi la cât de puţin timp a rămas până la alegeri, un singur lucru este, totuşi, cert: Bolojan nu are cum să piardă Primăria decât dacă, pur şi simplu, nu s-ar bate pentru ea.