Cinci sportivi cu sindrom Down şi unul imobilizat în scaun cu rotile vor alcătui, sâmbătă, la Swimathon Oradea, echipa "Supereroii", care va înota pentru a susţine şi a atrage sponsorizări pentru proiectul "Trăiesc, învăţ, descopăr cu sprijinul tău" al Asociaţiei Down Oradea.

Eroi înotători

Din echipă vor face parte bihorenii Kiss Roland, un copil cu sindrom Down din Oradea care practică înotul de la 4 ani, şi Florin Mihuţ, un tânăr de 27 de ani care a ajuns imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident cu motocicleta. Tânărul a continuat însă să facă mișcare, să practice în special înot şi ciclism, sportul din urmă cu ajutorul handbike-ului, o bicicletă care se conduce cu mâinile.

Din echipă va mai face parte şi Andrei Cupşa, un tânăr cu sindrom Down din Baia Mare, care face sport de la vârsta de 9 ani şi a obţinut o mulțime de medalii la diferite competiţii naţionale şi internaţionale dedicate persoanelor cu dizabilităţi.  

Un alt supererou va fi Mihai Arsenie, membru în Asociaţia Down – Centrul Educaţional Raluca din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a participat la mai multe competiţii de înot, iar în 2014 a reuşit să obţină 3 medalii (aur la proba 100 m spate, argint la ştafeta 4x50 m liber şi bronz la proba 50 m spate) la Jocurile Europene de Vară Special Olympics, dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

Grupul va fi completat de Ovidiu Botaş din Arad care este pasionat de gimnastică, înot, baschet şi atletism şi participă ca beneficiar la activităţile organizate de Asociaţia Integra Arad pentru copiii şi tinerii cu sindrom Down. 

Supereroina din echipă va fi Mara Oprea, tot din Arad, care a făcut şi ea înot din copilărie şi a participat la Jocurile Mondiale Special Olympics din Austria în 2017 şi la cele din Abu Dhabi organizate în 2019.

„Trăiesc, învăț, descopăr”

Cei şase vor înota pentru a susţine proiectul "Trăiesc, învăţ, descopăr cu sprijinul tău!" al Asociaţiei Down Oradea, prin care reprezentanții ONG-ului îşi doresc să adune 30.000 de lei pentru Centrul de zi Iedera, locul în care copiii şi tinerii cu sindrom Down din Bihor fac terapii. „Ei trebuie să meargă zilnic la terapii pentru a-şi menţine nivelul intelectual şi motric. Singura noastră susţinere din partea statului (pentru centru n.r.) este o subvenţie de 15.000 lei pe an, bani insuficienţi pentru terapii", a explicat, pentru BIHOREANUL, Dorina Indrie, reprezentanta Asociaţiei Down Oradea.

Pentru aceeaşi cauză umanitară vor înota la Swimathon şi alte echipe, cu numele "Noi Pentru Voi", "Căluţii de mare REINERT", "Sepiile SMA", "Freestyle Swimmers", "Crişul Oradea" (cu două echipe) şi "Nobody". 

Ambasadorii proiectului sunt Mirela Ștef, Alin Indrie și Florina Albu. 

12 cauze la Swimathon

La cea de-a zecea ediţie a Swimathon Oradea au fost selectate 12 proiecte din domenii precum medicină, educaţie, social şi cultural.

Competiţia de înot va aduna sâmbătă, de la ora 9 la 13, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea, reprezentanţi ai unor companii, organizaţii şi diverse grupuri care susţin iniţiativele umanitare, iar echipele de sportivi vor înota pentru strângerea de fonduri.

Cele 12 proiecte sunt descrise în detaliu pe site-ul Swimathon, unde bihorenii află şi ce trebuie să facă pentru a le sponsoriza sau populariza în calitate de ambasadori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!