Consilierul local UDMR Kirei Melinda şi colegul ei, Kis Gabor, au criticat, marţi, într-o conferinţă de presă, proiectul de regulament privind supraimpozitarea clădirilor care sunt mai mici decât media imobilelor de pe stradă ori care îngustează trotuarul.

Potrivit normativului, proprietarii imobilelor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit urmează să fie supraimpozitaţi cu 50%. Altfel spus, deţinătorii clădirilor care ies "în faţă" îngustând trotuarul sau proprietarii imobilelor mai mici decât media imobilelor de pe stradă, chiar dacă au fost construite legal şi sunt îngrijite, vor plăti impozit majorat doar pentru că acestea nu se mai ridică la standardele municipalităţii.

"Este un regulament unic. Aşa ceva nu există nicăieri în lume. Nici nu ar putea fi, pentru că este nelegal şi abuziv", a spus consilierul local UDMR Kirei Melinda, îndemnându-i pe orădeni să participe la dezbaterea publică organizată de administraţia locală în data de 2 iulie, pentru discutarea proiectului.

Potrivit acesteia, proiectul încalcă mai multe acte normative, pornind de la Constituţia României, care ocroteşte proprietatea privată, şi până la Legea privind protejarea monumentelor istorice cu obligaţia de face cât mai puţine intervenţii în centrul istoric.

"Executivul, care nu este interesat de păstrarea neatinsă a centrului istoric, încearcă prin măsuri pecuniare să-şi completeze veniturile. Eu mă întreb: care este baza legală şi pe ce criterii se decide care dintre clădirile adiacente se consideră ca reper şi care sunt clădirile care afectează aspectul unitar?", a declarat Kirei.

Potrivit acesteia, majoritatea clădirilor sunt vechi chiar şi de un secol. "Ce culpă au proprietarii acestor imobile că nu corespund ideilor domnului Bolojan? Şi cum poate Consiliul Local să oblige pe cineva să construiască încă un etaj, doar ca să nu afecteze linia trasată de primar?", se întreabă consiliera UDMR, aprobată de colegul ei.

Potrivit consilierului local Kis Gabor, în actuala formă, regulamentul este inaplicabil, căci nu are prevederi clare. "Să ne spună locul, strada, numărul, să mergem şi noi să vedem clădirea, să ne putem pronunţa în cunoştinţă de cauză", a arătat Kis, susţinând că regulamentul nu ar fi primul inaplicabil în Oradea.

"Anul trecut am avut acel regulament care interzice jocurile de noroc şi magazinele cu haine second hand în centru. Nici până azi nu s-a pus în aplicare, pentru că e imposibil", a declarat Kis.