Cu o zi înaintea alegerilor locale, cele de care depinde în mare măsură rezultatul parlamentarelor din decembrie, USR Bihor şi-a fixat Conferinţa Judeţeană pentru desemnarea viitorilor candidaţi la Senat şi la Camera Deputaţilor.

Votarea se va face în tot cursul zilei de sâmbătă, 26 septembrie, cu prezenţa fizică a delegaţilor din tot judeţul la sediul din Oradea al partidului, favoriţi, ca aleşi deja, fiind deputatul Silviu Dehelean pentru un nou mandat în Camera inferioară, iar pentru un mandat de senator Flavius Bunoiu, fost angajat al fostului europarlamentar PSD Emilian Pavel.

Calendar strâns

Fixarea Conferinţei Judeţene pentru desemnarea viitorilor candidaţi la Parlament cu doar o zi înaintea scrutinului local este criticată de unii membri ai USR Bihor, care consideră că militanţii ar trebui să se concentreze asupra alegerilor locale, dar şi că "jocurile" ar fi dinainte făcute. De altfel, USR Bihor nu a mediatizat defel organizarea Conferinţei, mulţumindu-se să comunice doar cu organizaţiile din teritoriu cu privire la acest eveniment care va decide viitorii parlamentari.

Preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, a declarat BIHOREANULUI că ziua de sâmbătă, 26 septembrie, cu doar 24 ore înaintea scrutinului local, a fost stabilită pentru desfăşurarea Conferinţei Judeţene cu alegerea viitorilor candidaţi la parlamentare într-o şedinţă din 4 septembrie a Biroului Judeţean al partidului, din cauza "calendarului strâns", a nevoii de a controla constituirea majorităţilor în consiliile locale după alegerile locale, dar şi a influenţei negative pe care o poate avea asupra unor filiale faptul că la scrutinul local vor obţine rezultate dezamăgitoare.

"Socoteala noastră a fost că imediat după locale o să înceapă discuţii despre viitoarele majorităţi în consiliile locale, la Oradea, la Judeţ, în comune, unde va trebui să merg să vorbesc cu colegii despre aceste majorităţi", a spus Dehelean, adăugând, de asemenea, că "mă aştept să fie o grămadă de organizaţii care o să fie dezamăgite după locale şi n-o să se mai implice, poate nici să îşi trimită delegaţii la Conferinţa Judeţeană".

În plus, a mai spus Dehelean, data Conferinţei Judeţene a fost stabilită în preziua scrutinului local şi pentru că, în caz contrar, după locale ar fi rămas puţin timp pentru strângerea semnăturilor de susţinere prevăzute de lege pentru candidaturile la Parlament.

De la online la prezenţă fizică

Spre deosebire de stabilirea candidaţilor pentru alegerile locale, pentru care USR a organizat un vot online la finele anului trecut, pentru desemnarea viitorilor candidaţi la parlamentare Conferinţa Judeţeană se va desfăşura, în ciuda pandemiei, cu prezenţa fizică a delegaţilor din judeţ la sediul din Oradea al partidului.

Delegaţii, a explicat Dehelean, au fost desemnaţi după rezultatele fiecărei organizaţii locale la ultimele alegeri, cele prezidenţiale din toamnă, iar pentru ca ei să-şi exprime votul, sediul USR din Oradea va fi deschis toată ziua, fiind amenajate şi urne pentru culegerea sufragiilor acestora.

Tandem Dehelean – Bunoiu

Potrivit preşedintelui USR Bihor, încă din 4 septembrie conducerea organizaţiei judeţene a transmis organizaţiilor locale că membrii partidului îşi pot depune opţiunile pentru a deveni candidaţi la parlamentare până în ziua de sâmbătă, 26 septembrie, însă concurenţa este redusă.

Concret, până vineri la ora prânzului şi-au exprimat intenţia să candideze la Camera Deputaţilor doar Silviu Dehelean, în prezent deputat, şi Szőke Adrian, despre care preşedintele USR Bihor n-a putut preciza alte informaţii, privind vârsta, profesia ori ocupaţia.

Pentru a fi candidaţii USR la Senat şi-au depus opţiunile acelaşi Szőke Adrian, Ciprian Frunză (în prezent candidat la un mandat de consilier judeţean, profesor de muzică în Oradea), Marius Şovarschi (fost poliţist, în prezent candidat la un mandat de consilier municipal în Oradea, antreprenor) şi Flavius Bunoiu (activist ONG, fost jurnalist, fost angajat al europarlamentarului PSD Emilian Pavel şi, de altfel, bun prieten al acestuia).

PLUS, luna viitoare

În aceste condiţii, este aproape sigur că prima poziţie pe listele de candidaţi ai Alianţei USR-PLUS Bihor la alegerile parlamentare din decembrie va fi ocupată de Flavius Bunoiu la Senat şi de Silviu Dehelean la Camera Deputaţilor, conform unui algoritm convenit cu PLUS încă din luna februarie.

"În luna februarie noi (n.r. – USR Bihor şi PLUS Bihor) ne-am înţeles la o distribuţie de tip fermoare pe listele pentru parlamentare. Prima poziţie pe ambele liste o va avea USR, a doua PLUS, a treia din nou USR, a patra PLUS şi tot aşa", a explicat preşedintele USR Bihor.

Acesta a completat că aliaţii de la PLUS Bihor îşi vor stabili candidaţii la parlamentare abia luna viitoare, în jurul perioadei 10-12 octombrie, printr-o procedură internă distinctă.